Световните дни – фабрикувани от ООН, зевзеци и за реклама

...
Световните дни – фабрикувани от ООН, зевзеци и за реклама
Коментари Харесай

Празници славят чесъна, кюфтето, мастурбацията, изгубения чорап

Световните дни – фабрикувани от Организация на обединените нации, зевзеци и за реклама
Жълтото ухилено кръгче, известно като “усмихващото се лице” или “смайли”, е познато на милиони хора по света. Но малко на брой знаят, че по концепция на създателя му Харви Бол от него е произтекъл Международният ден на усмивката.
Художникът предлага той да се отбелязва в първия петък на месец октомври под девиза “Направи положително. Помогни на някого да се усмихне”.
С помощта на известното личице Бол необятно популяризира хрумването си и самичък се назначава за дипломат на щастието, основава “Световната корпорация на усмивките” и печели доста почитатели.
Съществуват хиляди такива празници – по няколко за всеки ден от годината. Има значими интернационалните дни, отдадени на основни за човечеството проблеми. Има и смешни, безсмислени, неуместни, чудати приумици, които някой някъде е измислил и популяризирал посредством другари, медиите и обществените мрежи.
Честват да вземем за пример Ден на суматохата, на кучешката бисквитка, на разсипаното мляко, на мастурбирането, на писането на писма, на фукането, на брадите, на съкровищата, на чадъра, на пикника, на изгубения чорап, на патентите за оръжие. Има и Ден на нищото…
13 ноември е Международен ден на прегръдката с вид “Прегърни евреин” ,
празнуван на 1 февруари или 13 май, когато отдадените всеобщо се хвърлят на врата на познати и непознати юдеи.
Свой ден имат кюфтето, хотдогът, бобът, сланината, свинското, фъстъкът, картофът, сладоледът за закуска, спанакът, нутелата, содата бикарбонат. Съединени американски щати са рекордьори в честването на храни и почитат 180 от тях всяка година.
Феновете на Дарт Вейдър и джедаите са избрали 4 май за Ден на “Междузвездни войни ”, а с решение на губернатора на Оклахома 6 май става Ден на попгрупата “Хенсън”.
9 юни е отдаден на анимационния воин Доналд Дък.
Най-голямата фабрика на международни дни по съществени проблеми е Организация на обединените нации. И освен дни, а седмици, месеци, годни, декади. Определят ги Съветът за сигурност и организациите на организацията като ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО). Целта е човешката съвест да се разсъни за проблемите на опазването на здравето, глада, расовата и половата дискриминация, опазването на природата, водата, въздуха. Отбелязват се и знакови дни от международната история.
27 януари е Международен ден в памет на жертвите на холокоста, 4 февруари е отдаден на битката с рака, 13 февруари е Ден на радиото, 21 февруари – на матерния език.
8 март е в чест на дамите по света, 21 март – на страдащите от синдрома на Даун. На 7 април се чества здравната помощ, на 15 май - Денят на фамилията, на 31 май – Денят без тютюнев пушек. 20 юни е отдаден на бежанците,
21 юни – на йогата,
23 юни – на вдовиците,
18 юли – на Нелсън Мандела. 12 август е Световен ден на младежта, 5 септември – на благотворителността, 27 септември – на туризма, 5 октомври – на учителите, 16 октомври – на прехраната, 21 ноември – на малкия екран, 1 декември – на битката със СПИН, 10 декември – на човешките права.
Има дни на формалните езици на Организация на обединените нации - британски, съветски, арабски, френски, испански, китайски. ЮНЕСКО е определил Ден на джаза, на поезията, на авторските права, на философията, на свободата на пресата, на науката, на толерантността и възбраната на търговията с плебеи.
По концепция на СЗО свои дни имат борбата с туберкулозата, бяса, хепатита, маларията.
19 ноемвр и е провъзгласен за Ден на тоалетната
Макар да звучи комично, за него има прекомерно основателна причина – да насочи вниманието към 2,5 милиарда души по света, които не разполагат с обикновени санитарни условия.
Не по този начин стои въпросът с Деня на благодарност към опаковъчното фолио с въздушни мехурчета и пукането им - един изцяло непотребен празник.Демонстрация в Лима, Перу, на 25 ноември, разгласен от Организация на обединените нации за Ден на митинг против насилието над дами. На 3 май мнозина излизат с алена и зелена или синя и жълта маратонка, с цел да отбележат Деня на обувките в два разнообразни цвята. Той е основан и разпространяван от американката Арлийн Кайзър, с цел да подчертае разликите и разнообразието, които вършат индивида неповторим и свободен.
14 декември е Световният ден на маймуната, фиктивен в Съединени американски щати от художниците Каси Сороу и Ерик Миликин, с цел да разсъни обич и грижа към животните. Той се чества по целия свят, а многочислените му почитатели подскачат и се кривят като маймуни.
Световни и национални дни афишират държавни управления, провинции, градове, села и… елементарни луди. Чрез медиите и обществените мрежи те притеглят следовници, в случай че идеята е смислена и общозначима или задоволително смешна и нелепа, с цел да завоюва зевзеците и ексцентриците.
Обявяването на дни, отдадени на нещо, има и скрита полза – рекламата. Още преди 100 години в американския Конгрес се развихря скандал към оповестяването на Национален ден на стафидата, наименуван от съперниците му “безсрамна промоция на производителите на грозде”.
Това не пречи през целия XX век законодателите да фабрикуват най-различни дни, отдадени на артикули. Пикът е през 1985-1986 година, когато един от всеки 3 закона е за основаване на някой празник - като Седмица на боулинга, Ден на управлението на въздушното придвижване, на любеницата, на царевицата, на чесъна.
Днес американският Конгрес е престанал с тази креативна активност, само че вакуумът е запълнен от експерти като Адриейн Купърсмит от Чикаго, която е събрала 2000 хрумвания за специфични дни, препоръчани от редови жители и лобистки организации, множеството от които са включени в календара “Чейс” за специфични събития, празници и годишнини.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР