Световни лидери призоваха за сериозни мерки, които да ограничат глобалното

...
Световни лидери призоваха за сериозни мерки, които да ограничат глобалното
Коментари Харесай

Какво ще представи българският павилион на конференцията за климата в Дубай?

Световни водачи приканиха за съществени ограничения, които да лимитират световното стопляне на Срещата на върха в границите на 28 Конференция на Организация на обединените нации по изменение на климата. Президентът Румен Радев е отпред на българската делегация и на следващия ден ще направи изявление пред срещата на водачите.

България за първи път взе участие със личен павилион на годишната конференция на Организация на обединените нации за изменението на климата. В него представители на страната, бизнеса, науката и неправителствени организации ще показват хрумвания и действителни достижения в битката с климатичните промени, чиито отрицателни последици все по-често усещаме. А отминаващата година се обрисува като най-горещата, записана до момента.



В българския павилион ще бъдат показани действия на бизнеса в областта на технологиите и новаторските екологични производства, както достижения в декарбонизацията.

Павилионът беше открит от президента Румен Радев. На събитието участваха президентът на Полша и заместник- ръководителят на Европейската комисия.

" Вярвам, че постигането на устойчиви климатични решения е допустимо единствено с установяването на тясно съдействие сред страните, с обмяна на опит, трансфер на познания и взаимни дейности. Сътрудничеството сред страните е от решаващо значение за постигането на обективен и фокусиран върху хората, природата и стопанската система въглеродно безпристрастен преход ", сподели президентът Радев.



Сред участниците в българския павилион са представителите на икономическа зона " Тракия " край Пловдив, която в идващите 10 години се чака да открие нови 30 000 работни места.

" EnduroSat e сполучлива започваща компания. Български наносателит на компанията полетя с първия орбитален полет за 2023 година на компанията SpaceX на Илън Мъск ", сподели Пламен Панчев, изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона ".



" Участниците в COP28 дискутират до каква степен се извършва задачата от Парижкото съглашение за удържане растежа на световното стопляне до градус и половина до края на века ", уточни Райчо Райчев, изпълнителен шеф и основател на EnduroSat.

" Не можем да спасим горяща планета с пожарен маркуч от изкопаеми горива. Трябва да ускорим справедливия преход към възобновими енергийни източници. Науката е ясна: границата от 1,5 градуса е допустима единствено в случай че спрем да изгаряме всички изкопаеми горива. Без да ги ограничаваме. Без да ги понижаваме ", сподели по време на конференцията генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.



Президентът Радев организира и двустранни срещи. С премиера на Гърция Мицотакис разискаха стратегическото партньорство, както и нуждата от ускорявани на общите планове в региона на енергетиката,транспорта и околната среда. Мицотакис е уверил, че при започване на идната година ще бъде приключен терминалът за полутечен газ в Александруполис. А с краля на Йордания са разискали напрежението в Близкия Изток.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР