Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че случаите на рак ще

...
Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че случаите на рак ще
Коментари Харесай

СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81%

Световната здравна организация (СЗО) предизвести, че случаите на рак ще набъбнат с 81 % в страните с ниски и междинни приходи до 2040 година заради липса на вложения в профилактика и грижи.

Базираната в Женева СЗО огласи отчет, че тези страни са съсредоточили лимитираните си запаси върху битката с инфекциозните болести и подобряването на здравето на майката и детето, вместо да се борят с рака.

Тя споделя, че те постоянно имат и най-високата смъртност от рак.

„ Това би трябвало да притегли вниманието на всички нас да се оправим с неприемливите неравенства сред лекуването на рака в богатите и бедните страни ", споделя в отчета Рен Мингхуи, асистент общоприет шеф на СЗО.

" Ако хората имат достъп до системи за първични грижи и съвещания, тогава ракът може да бъде открит рано, да се лекува дейно и да се излекува. Ракът не би трябвало да бъде смъртна присъда за никого на никое място ", сподели той.

Докладът гласи, че инвестиция от 25 милиарда $ през идващото десетилетие може да избави седем милиона живота от рак.

" Контролът на рака не би трябвало да бъде безценен ", съобщи Андре Илбави от отдела на СЗО за ръководство на незаразни заболявания.

Годишният отчет открива, че случаите на рак в света ще се усилят с 60 % до 2040 година и се споделя, че използването на тютюн е причина за 25 % от смъртните случаи от рисковата болест.

Елизабете Вайдерпас, шеф на Международната организация за проучвания на рака, която работи със СЗО, съобщи, че по-доброто лекуване на рака в страните с високи приходи докара до 20-процентов спад на смъртността сред 2000 и 2015 година

Но в по-бедните страни понижението е едвам пет %. „ Трябва да забележим всички да се възползват еднообразно ", сподели тя.

Въпреки че ракът от дълго време се е смятал за болест на богатите страни, това към този момент не е по този начин, се споделя в отчета. Документът сочи, че един от всеки петима хора по света ще се сблъска с диагноза от рак през живота си.

" Това е световна тежест ", сподели Вайдерпас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР