Световната здравна организация (СЗО) обяви в понеделник, че маймунската шарка

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви в понеделник, че маймунската шарка
Коментари Харесай

СЗО преименува маймунската шарка на емпокс

Световната здравна организация (СЗО) разгласи в понеделник, че маймунската шарка ще бъде преименувана на емпокс (mpox), съобщи „ Дойче веле “.

„ След поредност от съвещания с световни специалисти СЗО ще стартира да употребява нов желан термин „ мпокс “ като синоним на маймунска шарка. И двете имена ще се употребяват по едно и също време за една година, до момента в който „ маймунската шарка “ бъде отстранена “, сподели здравната организация на Организация на обединените нации в изказване.

Вирусът на маймунската шарка в началото е разпознат при маймуни през 1958 година, само че може да болести редица други животни и по-често се среща при гризачи.

Въпреки че броят на инфектираните в международен мащаб понижава от август, вирусът остава проблем в районите с ниски приходи.

„ СЗО ще одобри термина мпос в своите известия и предизвиква другите да следват тези рекомендации, с цел да сведат до най-малко всяко продължаващо негативно влияние на настоящото име и от приемането на новото име “, споделиха от организацията.

СЗО съобщи, че името е обещано, преди организацията да е разгласила своите „ най-хубави практики за назоваване на заболявания “ през 2015 година

Болестта е открита за първи път при хора през 1970 година в Демократична република Конго и остава ендемична за елементи от Западна и Централна Африка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР