Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е силно обезпокоена от

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е силно обезпокоена от
Коментари Харесай

СЗО: Антибиотичната резистентност е глобална заплаха

Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че е мощно обезпокоена от повишаващата се резистентност към антибиотиците при хората.
Институцията разгласява нов отчет, който разкрива " възходящата устойчивост към антибиотици за бактериални инфекции при хората " в международен мащаб.
Според специалисти на СЗО антибиотичната устойчивост е " световна опасност " както за публичното здраве, по този начин и за стопанската система.
По данни на организацията 1,3 милиона души умират всяка година, тъй като антибиотиците не са ефикасни в битката с инфекциите, от които страдат.
В Европейското икономическо пространство здравните последствия от антибиотичната устойчивост са сравними с тези от грип, туберкулоза и ХИВ/СПИН взети дружно, споделят от Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите.
Според отчета на СЗО за антимикробната резистентност " високи равнища (над 50 на сто) на устойчивост са докладвани при бактерии, които постоянно предизвикват инфекции на кръвта в лечебните заведения. "
Отчетено е нарастване на сходни случаи с минимум 15 % спрямо равнищата през 2017 година, споделят още от организацията.
Това може да се дължи частично на " нарасналото лекуване с антибиотици по време на пандемията от КОВИД-19 ".
От СЗО акцентират нуждата от по-добри данни, защото актуалната картина може да бъде изкривена поради ниското покритие на тестванията.
Китай да вземем за пример не е измежду 127-те страни, които са дали информацията за базата данни на СЗО.
От СЗО споделят, би трябвало да се подхващат незабавни дейности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР