Световната здравна организация (СЗО) обяви, че COVID-19 вече не представлява

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви, че COVID-19 вече не представлява
Коментари Харесай

СЗО отмени глобалното извънредно положение заради COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че COVID-19 към този момент не съставлява изключителна обстановка за здравето в международен мащаб, заяви Reuters.

Пандемията продължи 3 години и лиши живота на над 6,9 милиона души, като нанесе тежък удар и върху международната стопанска система, добавя организацията.

" С огромна вяра разгласявам, че COVID-19 е завършил като световна изключителна обстановка за здравето ", съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус, като добави, че краят на изключителната обстановка не значи, че Коронавирус е завършил като световна опасност за здравето.

Комитетът за изключителни обстановки на СЗО за първи път разгласи, че Коронавирус съставлява най-високото равнище на паника преди повече от три години, на 30 януари 2020 година

Статутът оказва помощ за фокусиране на интернационалното внимание върху дадена здравна опасност, както и за усилване на съдействието в региона на имунизациите и лекуването.

Отмяната му е знак за напредъка, който светът е постигнал в тези области, само че COVID-19 е тук, с цел да остане, съобщи СЗО, даже в случай че към този момент не съставлява изключителна обстановка.

" Коронавирус промени света и нас. И това е методът, по който би трябвало да бъде. Ако се върнем към метода, по който нещата са били преди COVID-19, няма да сме съумели да научим уроците си и ще сме подвели бъдещите си генерации ", съобщи още Гебрейесус.

По данни на СЗО смъртността се е забавила от пика от над 100 000 души седмично през януари 2021 година до малко над 3500 души през седмицата до 24 април 2023 година

СЗО не афишира началото или края на пандемиите, макар че през март 2020 година стартира да употребява този термин за Коронавирус, добавя Reuters.

Миналата година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че пандемията е завършила, с което най-голямата стопанска система в света стартира да отстранява вътрешното си изключително състояние.

Подобни стъпки бяха подхванати и в други райони.

През април предходната година Европейският съюз съобщи, че изключителната фаза на пандемията е завършила, а ръководителят на СЗО за Африка Матшидисо Моети съобщи през декември, че е време да се премине към рутинно ръководство на Коронавирус на целия континент.

Прекратяването на изключителната обстановка може да значи, че интернационалното съдействие или напъните за финансиране също ще бъдат прекъснати или ще се промени фокусът им, добавя Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР