Световната здравна организация (СЗО) няма да успее да изпълни целта

...
Световната здравна организация (СЗО) няма да успее да изпълни целта
Коментари Харесай

СЗО няма да успее с целта за ваксиниране на 40% от световното население до края на годината

Световната здравна организация (СЗО) няма да успее да извърши задачата си 40 % от популацията във всяка страна да бъде имунизирано против коронавирус до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина страни не са имунизирани и 10 % от популацията.

СЗО хвърля огромна част от виновността за това върху презапасяването с ваксини, най-много от страна на някои по-богати западни страни, които започнаха да ползват и бустерни дози, отбелязва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В световен мащаб до днешна дата са били сложени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-много в по-богати страни, които имат запаси да си обезпечават контракти с фирмите производители.

Десетки страни са подвластни от доставки по линия на подкрепяната от Организация на обединените нации стратегия КОВАКС за шерване на ваксини, ориентирана към ваксиниране на хора от по-бедни страни.

Богатите страни са остро подложени на критика за това, че не вършат задоволително за обезпечаване на еднакъв достъп до ваксини в световен мащаб посредством КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази скица се усилиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката демонстрира изобличаваща картина: от СЗО споделят, че до момента в който в Германия са били сложени към 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този индикатор е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32. В множеството африкански страни това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР