Световната здравна организация стартира глобална мрежа, която да помогне за

...
Световната здравна организация стартира глобална мрежа, която да помогне за
Коментари Харесай

СЗО стартира глобална мрежа за откриване на заплахи от инфекциозни болести

Световната здравна организация започва световна мрежа, която да помогне за бързото разкриване на опасността от инфекциозни заболявания, като COVID-19, и за шерване на информация за попречване на разпространяването им, съобщи Агенция Франс Прес.

Международната мрежа за наблюдаване на патогени (IPSN) ще обезпечи платформа за свързване на страните и районите, като усъвършенства системите за събиране и разбор на проби, оповестиха от организацията.

Мрежата има за цел да помогне да се подсигурява, че заканите от инфекциозни заболявания се разпознават и наблюдават бързо, а информацията се споделя и се подхващат дейности за попречване на произшествия като пандемията от Коронавирус.

Мрежата ще разчита на патогенната геномика, с цел да проучва генетичния код на вирусите, бактериите и други болестотворни организми, с цел да разбере какъв брой инфекциозни и смъртоносни са те и по какъв начин се популяризират.

Събраните данни ще бъдат включени в по-широка система за наблюдаване на болесттите, употребена за идентифициране и следене на заболяванията за ограничение на епидемиите и създаване на лекувания и ваксини.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус приветства " амбициозните " цели на новата мрежа, като съобщи, че тя може да " играе жизненоважна роля в здравната сигурност ".

" Както ясно ни беше демонстрирано по време на пандемията от Covid-19, светът е по-силен, когато е единен в битката с общите закани за здравето ", сподели той.

IPSN, оповестена ден преди началото на годишната среща на страните членки на СЗО в Женева, ще има секретариат в границите на Центъра за разузнаване на пандемии и епидемии на СЗО.

Това е последната от няколкото начинания, стартирани след Коронавирус, които целят да засилят способността на света да предотвратява и по-ефективно да реагира на пандемични закани.

Мрежата ще сплоти специалисти в региона на геномиката и разбора на данни, привлечени от държавни управления, университетски среди, частния бранш и други. " Всички те имат обща цел: да откриват и да реагират на заканите от заболявания, преди те да се трансфорат в епидемии и пандемии, и да усъвършенстват рутинното наблюдаване на заболяванията ", обявиха от организацията.

Коронавирус акцентира решаващата роля на патогенната геномика при реагирането на пандемични закани, като СЗО означи, че без бързото секвениране на вируса на SARS CoV-2 имунизациите нямаше да бъдат толкоз ефикасни и нямаше да станат налични толкоз бързо.

Нямаше да бъдат разпознати толкоз бързо и нови и по-преносими разновидности на вируса. " Геномиката е в основата на ефикасната подготвеност и реакция при епидемии и пандемии ", обявиха от организацията, като прибавиха, че тя е жизненоважна и за наблюдението на редица болести - от грип до ХИВ.

Въпреки че пандемията подтикна страните да усилят потенциала си в региона на геномиката, организацията предизвести, че доста от тях към момента не разполагат с ефикасни системи за събиране и разбор на проби.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР