Световната здравна организация публикува актуализирани „Глобални насоки за качеството на

...
Световната здравна организация публикува актуализирани „Глобални насоки за качеството на
Коментари Харесай

СЗО: Чистият въздух спасява животи


Световната здравна организация разгласява обновени „ Глобални насоки за качеството на въздуха” за първи път от 15 години, обрисувайки пътя към екологично по-чист свят. От организацията означават, че превишаването на новите възможни равнища на замърсителите на въздуха е обвързвано със обилни опасности за здравето, а спазването им може да избави милиони животи.

Основната смяна в новите насоки е по-ниското равнище на допустимите замърсители, надвишаването на които прави въздуха нездравословен. Поради рисковото положение на замърсяване на въздуха в международен мащаб, бяха посочени и краткосрочни междинни цели за възстановяване на чистотата на въздуха.

Докладът акцентира смисъла на намаляването на замърсяването на въздуха за запазване здравето на хората по целия свят, както и за запазване на околната среда, защото намаляването на нездравословните излъчвания способства и за битката с изменението на климата.

„ През 2019 година повече от 90% от международното население е живяло в региони, където концентрациите на нездравословни субстанции надвишават напътствията на СЗО за качеството на въздуха от 2005 година “, означават от СЗО.

Генералният шеф на организацията доктор Тедрос Гебрейесус сподели: „ Призовавам всички страни да следват насоките и да реализират критериите / за непорочност на въздуха/, с цел да спасят човешки животи и да оказват помощ за справяне с климатичната рецесия “.

" Всяка година излагането на замърсяване на въздуха се пресмята като причина за 7 милиона преждевременни смъртни случаи и води до загуба на още милиони здрави години живот ", сподели Гебрейесус.

Последните Глобални насоки на СЗО за качеството на въздуха, оповестени през 2006 година, мощно повлияха на световните политики, ориентирани към ограничение на замърсяването на въздуха.

Източник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР