Световната здравна организация предупреди за рисковете от раждането с цезарово

...
Световната здравна организация предупреди за рисковете от раждането с цезарово
Коментари Харесай

Все повече българки раждат чрез секцио

Световната здравна организация предизвести за рисковете от раждането с цезарово сечение и разгласи че броят на дамите, които не желаят да раждат по натурален път пораства застрашително. Въпреки това съвсем половината от българките избират да се подложат на интервенции посредством секцио. Тази наклонност е настояща освен за България, само че и за целия свят.

" Богатите страни имат по-висок % на раждане със секцио. Това е по този начин поради желанието на лекарите да намалят смъртността на родилките и новородените ", съобщи шефът на " Майчин дом " професор Иван Костов пред Нова телевизия.

Той беше безапелационен, че има страни и с по-висок % цезарово сечение, като да вземем за пример Бразилия, Перу. В страните с по-нисък % секцио има по-висока майчина и детска смъртност. По негови думи Световната здравна организация предлага ражданията с оперативна интервенция да са към 17%.

" При нас са съсредоточени най-тежките случаи в патологията на бременността в цяла България. Стремим се да понижим случаите на секцио, само че това не е лесна задача ", сподели професор Костов.

Според професор Асен Николов процентът на цезаровото сечение у нас през последните десетилетия се усилва. Причините са справедливи и са свързани с повишаващата се възраст на родилките.

" Опитваме се да разубедим някои дами от тяхното в началото предпочитание. Те се пробват да избегнат болката. Ако едно раждане със секцио е голословно, се ускорява опцията второто раждане още веднъж да е с оперативна интервенция. Това крие опасности както за родилката, по този начин и за лекарите ", добави още Николов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР