Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили (дребна

...
Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили (дребна
Коментари Харесай

Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили по света

Световната здравна организация предизвести за бързо разпространяване на морбили (дребна шарка) по света, с повече от 306 000 регистрирани случая през предходната година, заяви Агенция Франс Прес. Те съставляват растеж от 79 на 100 за една година, Световната здравна организация (СЗО) прикани за увеличение на имунизирането.

" Изключително загрижени сме по отношение на протичащото се с дребната шарка ", сподели пред публицисти Наташа Краукрофт, механически консултант за морбили и рубеола в СЗО. Има непрекъснато нарастване на случаите на шарка във всички райони на СЗО като се изключи Северна и на Южна Америка.

Последните световни данни към февруари 2024 година сочат, че през 2023 година към СЗО са подадени данни за 306 291 случая на шарка в съпоставяне със 171 156 случая през 2022 година Ръстът е от 79 на 100, само че от организацията акцентират, че действителните цифри са много по-високи. Според оценките на СЗО случаите по света през 2022 година са били 9,2 милиона.

Разпространението на тази мощно заразна вирусна болест, която може да докара до съдбовни затруднения и се предава по въздуха, се отдава на спад във имунизационното покритие през годините на пандемията от COVID-19.

" Превенцията на морбили и рубеолата към този момент не са световен и държавен приоритет поради други проблеми като КОВИД-19, стопански рецесии, спорове и други ", споделят от СЗО в известие до медиите. Превенцията на дребната шарка изисква 95 на 100 от децата да са ваксинирани с две дози ваксина. В света обаче имунизационното равнище е 83 на 100 и не се е прибирало до цената от 86 на 100 от 2019 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР