Световната здравна организация определи 2020 г. като “Година на медицинската

...
Световната здравна организация определи 2020 г. като “Година на медицинската
Коментари Харесай

2020: Как от изчезващ вид медицинската сестра да се върне на почит

Световната здравна организация дефинира 2020 година като “Година на здравната сестра “, отбелязвайки 200 години от рождението на основоположничката на актуалната сестринска грижа – английската здравна сестра Флорънс Найтингейл.

“Медицинските сестри и акушерките са гръбнакът на всяка здравна система. През 2020 година призоваваме всички страни да влагат в медицински сестри и акушерки като част от уговорката за обезпечаване на здраве за всички “, споделя генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

СЗО слага на фокус значимостта на сестринската специалност през 2020 година, защото медицинските сестри и акушерките играят жизненоважна роля за даването на ежедневни базови здравни услуги и постоянно са най-близо до пациентите. По данни на СЗО светът се нуждае от още 9 милиона медицински сестри и акушерки, в случай че желае да реализира задачата си за универсално здравно покритие до 2030 година За да бъде възвърната привлекателонстта на сестринската специалност страните би трябвало да влагат повече в подготовката и задържането на фрагменти както посредством по-добро възнаграждение, по този начин и посредством основаването на по-привлекателни условия и благоприятни условия за развиване в специалността.

Съвременни трендове в сестринството

В наши дни медицинските сестри са профилирани в разнообразни клинични дисциплини като кардиология, неонатология, анестезиология, сходно на лекарите, и извършват все по-сложни задания независимо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР