Световната здравна организация официално обяви COVID за пандемия на 11

...
Световната здравна организация официално обяви COVID за пандемия на 11
Коментари Харесай

Ще се върнем ли към ръкуването и прегръдката


Световната здравна организация публично разгласи Коронавирус за пандемия на 11 март 2020 година Сега, две години по-късно, за някои има светлина в края на тунела. В доста страни сякаш към този момент се счита, че най-лошото от пандемията е отминало. Стигнахме дотук, като усвоихме доста „ нови “ привички за здравословно държание като носене на маски и стерилизация на ръцете. Много от нас също са развили разнообразни обществени привички, с цел да понижат разпространяването на вируса – като работа от у дома, извършване на покупки онлайн, пътешестване до близки местоположения и по-малко другарство.
The Conversation разгласява материал, анализиращ статистически данни от Обединеното кралство, на тематика - ще запазим ли добитите по време на пандемията привички. 

Работа

Една от най-големите промени, планувани по време на пандемията, беше дълготрайното прекосяване към работа от вкъщи или хибридна ангажираност - и от офиса, и от у дома. В Обединеното кралство делът на хората, работещи от у дома най-малко част от времето, се е нараснал от 27% през 2019 година на 37% през 2020 година, преди да спадне до 30% през януари 2022 година По същия метод в Съединени американски щати делът на работещите от у дома е намалял от 35% през май 2020 година до 11% през декември 2021 година
Една от главните аргументи хората да се връщат в офиса са упованията на работодателите. Много компании са загрижени, че в случай че хората продължат да работят от домовете си, това може да повлияе на построяването на екип, творчеството и продуктивността на чиновниците.
Но измежду чиновниците има по-голям вкус за хибридна работа и гъвкаво работно време. Едно скорошно многонационално изследване откри, че от почти една трета от наетите лица, работили вкъщи преди и по време на пандемията, почти половината са декларирали, че желаят да го вършат в бъдеще.

Пазаруване

Пандемията не съумя да сътвори дълготраен табиет за онлайн извършване на покупки, само че накара повече от нас да го вършат. Това беше ли задоволително безапелационна причина да се замислим дали пък към този момент не е изчезнала потребността ни от действителни магазини?
Не. Пазаруването в елементарните магазини към този момент стартира да се възвръща. Последните данни за придвижванията на хората, събрани анонимно от мобилни устройства, демонстрират по какъв начин в доста страни, преди да удари омикрон, пътуванията до комерсиалните обекти и местата за отдих са се върнали до равнищата отпреди пандемията и към този момент стартират да се възвръщат.
Нарастването на онлайн продажбите също не е толкоз трагично или дълготрайно, както мнозина предвидиха. В Обединеното кралство онлайн продажбите съставляват 20% от общите продажби на дребно преди пандемията. До февруари 2021 година този индикатор се е повишил до 36%, преди да спадне устойчиво до 25% през февруари 2022 година

Пътуване

Един табиет, за възобновяване на който ще ни би трябвало повечко време, е любовта ни към интернационалните пътувания отпреди пандемията. Туристическият бранш претърпя съществени загуби по целия свят и към момента се бори за оцеляването си. Международната организация за гражданска авиация на Организация на обединените нации предвижда, че интернационалните пътувания през 2022 година към момента ще са съвсем на половина по-малко спрямо 2019 година
Британско изследване от предишния септември откри, че до момента в който 80% от хората възнамеряват отмора в Обединеното кралство през идната година, единствено към 40% обмислят да заминат в чужбина. За съпоставяне, до юли 2019 година 64% от британците са пътували в чужбина за отмора.
Нежеланието на хората да пътуват значително се дължи на опасенията за вируса и объркването по отношение на разпоредбите за пътешестване. Тъй като терзанията понижават и разпоредбите отпадат, може да забележим " мини-бум " в почивките.

Социализация

В началото на пандемията някои коментатори – в това число основният медицински консултант на Съединени американски щати доктор Антъни Фаучи – допуснаха, че може в никакъв случай да не се върнем към ръкуването. Саймън Никълъс Уилямс - създател на тази публикация и сътрудника му доктор Кимбърли Диенес, твърдяха, че е жизненоважно тези ритуали да се върнат, защото носят обществени, психически и даже биологични изгоди.
Остава ли ни затвърден навикът за обществено разграничаване? Срещаме ли се с по-малко хора? Все по този начин ли е стеснен физическият ни контакт с тях? За множеството хора - не. Данните демонстрират, че единствено една трета от хората в Обединеното кралство към момента постоянно заобикалят близки срещи с родственици и другари, което е най-ниският % от началото на пандемията.
Но в действителност, единствено времето ще покаже до каква степен пандемията ще промени навиците ни. По-смелите прогнози обаче – че пандемията ще промени изцяло и необратимо методите ни на работа, извършване на покупки, пътешестване и другарство – в този момент наподобяват преждевременни и пресилени. Пандемията ни научи, че можем да работим, учим, пазарим и поддържаме връзка по разнообразни способи, само че въпросът в този момент е дали към момента го желаеме.
Степента, до която ще се върнем към старите си способи, може също да зависи от нашите личностни характерности, за които е потвърдено, че оформят сходството ни с новото държание. Например, тези, които по природа са по-отворени към нови прекарвания или по-екстровертните, може да са по-нетърпеливи да пътуват в чужбина или да поддържат връзка в по-големи групи.
И най-после, пандемията може да е послужила като увещание какъв брой доста ценим ежедневните си контакти с другите - в магазини, заведения за хранене, офис, спектакъл, изложбени зали. Хората желаят да се върнат към познатите способи, които съживяват тази нужда – да вземем за пример да вземат нещо от магазина на път за у дома от работа. Преди всичко пандемията ни научи, че би трябвало да се свързваме с другите и че онлайн връзка в никакъв случай не може да размени действителното другарство лице в лице.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР