Световната здравна организация е специализирана агенция на Организацията на обединените

...
Световната здравна организация е специализирана агенция на Организацията на обединените
Коментари Харесай

На днешната дата: Учредена е СЗО

Световната здравна организация е профилирана организация на Организацията на обединените народи (ООН), която действа като координиращ орган на интернационалното опазване на здравето. Учредена е на 7 април 1948 година, с централа в Женева, Швейцария и наследява мандата и ресурсите на Здравната организация, която е организация на Обществото на народите (ОН).

Целите на СЗО са реализиране на допустимо най-високо здравно ниво на всички нации. Здраве, съгласно дефиницията дадена в конституцията на СЗО, значи не просто липса на заболявания и недъзи, а изцяло физическо, психическо и обществено богатство.

Идеята за определяне на интернационален орган, който да следи за проблемите на публичното здраве, се заражда с образуването на законите на интернационалното право в края на 19-ти и началото на 20 век. На 9 декември 1907 година в Рим е подписана спогодба за основаване на Международната организация на опазването на здравето от държавните управления на Обединеното кралство, Белгия, Бразилия, Испания, Съединените американски щати, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Русия, Швейцария и Египет. Тази организация се състои от представители на подписалите страни.

 

Създаване

 

Здравната организация на Обществото на народите е основана след Първата международна война, в границите на самата организация. Според завета на Обществото, тя би трябвало „ да поставя старания за предприемането на стъпки по въпроси от интернационално значение за предварителна защита и надзор на заболяванията, даже и в случаи на тежко човешко страдалчество. “. Усилията са възпрепятствани от Втората международна война, по време на която Администрацията за помощ и възобновяване на Организация на обединените нации също играе роля в интернационалните здравни начинания. По време на конференцията на Организация на обединените нации за Международната организация, рекомендациите по здравните въпроси са заложени в Хартата на Обединените народи и е призната декларация, че ще бъде учреден интернационален здравен орган.

 

През февруари 1946 година, Икономическият и обществен съвет на Организацията на обединените народи оказва помощ за плана на устава на новия орган. Използването на думата международна, а не интернационална, акцентира в действителност световния темперамент на това, което организацията се стреми да бъде. Уставът на Световната здравна организация е подписана от всички 61 страни на Организацията на обединените народи на 22 юли 1946 година По този метод тя става първата профилирана организация на Обединените народи, в която се записани всички нейни членове. Уставът ѝ публично влиза в действие на първия Световен ден на здравето на 7 април 1948 година

Първата среща на Световната здравна асамблея приключва на 24 юли 1948 година, осигурявайки бюджет от 5 млн. $ за 1949 година. Андрия Стампар е първият президент на Асамблеята. Първите цели са да се управлява разпространяването на маларията, туберкулозата и полово излъчените инфекции, и да се подобрят майчиното и детското здраве, хигиената на храненето и на околната среда. Първият законодателен акт е по отношение на съставянето на точни статистически данни за разпространяването и броя на болесттите. Логото на Световната здравна организация включва жезъла на Асклепий като знак на изцелението.

 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР