Световната търговска буря, която помете производството в най-голямата европейска икономика,

...
Световната търговска буря, която помете производството в най-голямата европейска икономика,
Коментари Харесай

Работещите в Германия скоро ще усетят негативния ефект от търговската война

Световната комерсиална стихия, която опустоши производството в най-голямата европейска стопанска система, напълно скоро ще доближи и до пазара на труда, написа Bloomberg.

Безработицата в Германия, която доближи до рекордно ниско равнище, към този момент не понижава. И има риск наклонността да се обърне, защото работещите ще понесат резултатите от спада в индустриалната активност. Данните за юни, оповестени в сряда, демонстрират най-големия годишен спад от 2009 година

Европейската централна банка разчита на потреблените на семействата и вложенията да поддържат растежа и да покачат цените в Германия и останалата част от еврозоната, откакто износът страда от помрачаващата се комерсиална среда. ЕЦБ е обезпокоена дотолкоз, че приготвя нови тласъци, които ще показа още идващия месец.

Засега данните за безработицата и новите работни места не са притесняващи - броят на хората без работа през юли са се покачили с едвам 1 000. Но под повърхността пазарът на труда губи инерция, работодателите все по-често избират да наемат чиновниците на повърхностен работен ден и по-уязвимите елементи от обществото стартират да усещат обстановката.

" Ерата на продължаващо усъвършенстване на пазара на труда към този момент е зад нас ", споделя Щефан Кипар, икономист в BayernLB в Мюнехн. " Ясно е, че фирмите към този момент не прибавят нови работни места ".

Някои даже възнамеряват да редуцират такива. Continental AG - ветропоказател за подвластната от износа автомобилна промишленост - се причисли към някои други компании като BASF SE и Siemens AG, като заяви, че ще понижи броя на заетите.Adecco Group AG, най-голямата организация за претовареност в света, съобщи в четвъртък, че приходите ѝ понижават поради по-бавния напредък в Европа, в това число и в Германия. " Ясно е, че виждаме продължаващо намаляване на производството и на автомобилния бранш ", споделя основният изпълнителен шеф Алайн Дехаз. " Забавянето на Европа към този момент е тук ".

Агенцията по заетостта в Германия споделя, че забавянето на стопанската система нормално визира пазара на труда в пет стъпки. Първо понижават оповестените свободни места, а по-късно и краткотрайната претовареност. И двата знака към този момент отслабват.

Намаляващите оферти за работа на повърхностен работен ден засягат най-много по-уязвимата част от обществото, защото те нормално са вход на пазара на труда за тези, които нямат подготовка.

Следващият знак, който би трябвало да реагира, е броят на чиновниците, чието работно време е понижено, с цел да бъдат спестени средства по време на интервали с ниско търсене. Германското държавно управление нормално компенсира изгубеното заплащане, само че не изцяло. Добрата вест в този случай е, че работещите резервират работните си места, само че неприятната е, че не получават цялостна заплата.

Компаниите би трябвало да оповестят за желанието си на организацията по заетостта. Спрямо година по-рано известията са се нараснали.

Обезщетенията за безработица са още един знак, който би трябвало да бъде наблюдаван. Броят на хората, които получават такива, е повишен с 33 хиляди, или 5%, по отношение на година по-рано.

Въпреки всички тези сигнали, организацията по заетостта към момента не бие алармата. Заетостта продължава да е мощна, частично тъй като квалифицираните чиновници към момента са в дефицит и фирмите не желаят да ги освободят с вярата, че проблемите ще са краткотрайни. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР