Световната природозащитна организация WWF излезе с нов доклад, според който

...
Световната природозащитна организация WWF излезе с нов доклад, според който
Коментари Харесай

Престъпленията в горите всяка година носят загуби между 51 и 152 млн. долара

Световната природозащитна организация WWF излезе с нов отчет, съгласно който страните в Европейския съюз позволяват импорт на незаконна дървесина.

Според екозащитниците, закононарушенията в горите всяка година носят загуби в международен мащаб на стойност сред 51 и 152 млн. $.

В отчета на природозащитната организация отова се изяснява със съществуващото законодателство на Евросъюза, което съгласно WWF не дава на потребителите гаранция, че дървесината, употребена в закупените от тях артикули, не е добита и импортирана нелегално. В документа се посочат съществени пропуски в използването на Регламент № 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета (EUTR) във всичките 16 държави-членки, участващи в инспекцията.

Изводът е, че без мощна политическа воля от страна на националните държавни управления, Регламентът към момента не оказва трайно влияние върху търговията с дървен материал, с потвърдено легален генезис.

Незаконната сеч е международен проблем, който води след себе си съществени екологични, обществени и стопански въздействия, предизвестяват за пореденпът от организацията. Тя унищожава горите по света, а отрицателният резултат от нея изостря климатичната рецесия и води до загуба на биоразнообразие. По данни на Интерпол, закононарушенията в горите носят и финансови загуби на стойност сред 51 и 152 млн. $ в световен мащаб всяка година.

В същото време Европейският съюз е един от най-големите консуматори на дървесина в света. Всяка година Съюзът внася 150 млн. тона горски артикули. В тази вързка преди повече от шест години беше признат така наречен Регламент EUTR, който трябваше да подсигурява, че дървеният материал, стъпил на европейския пазар е придобит по легален и виновен метод, напомнят от еко организацията. И прибавят, че повода за това е, че дървесината участва в доста ежедневни артикули и е значимо да се подсигурява, че нейното потребление не подхранва противозаконни действия и не утежнява положението на старите гори.

С приемането на EUTR през 2013-а държавите-членки признаха своята отговорност за вярното му използване. За страдание, това на процедура не се случва и отчетът на WWF обръща внимание към сериозните пропуски на национално равнище, оповестяват от организацията.

„ Шест години след влизането в действие на Регламента неналичието на действителни дейности от страна на държавите-членки го обезсмислят “, разяснява Анке Шулмайстер- от отдел „ Гори “ към WWF, Европейски политики (Брюксел).

„ Без съществени наказателни наказания, щателни инспекции и съответни запаси за тяхното осъществяване, Регламентът остава „ без зъби “. В същото време казусът с противозаконната сеч става все по-голям. Гарантирането на съответно използване на законите за околната среда ще бъде първото тестване пред упоритостта на Европейския Зелен пакт. “, афишира още Олденхоув.

Според отчета на WWF единствено половината от тестваните 16 страни са присъединили наказателни наказания в националното си законодателство. Освен това контролът е прекомерно слаб, а способените органи се сблъскват с изострен дефицит на запаси при осъществяване на своите отговорности.

WWF България също се включи в изследването и откри, че част от главните недостатъци в използването на Регламента са годни и у нас. Броят на правосъдните каузи остава нищожен, а за интервала сред март 2015-а и февруари 2017 –а за вноса на дървен материал са регистрирани нулеви наказания. WWF намира този факт за извънредно обезпокоителен и приканва за съдействие с европейски и интернационалните органи за постигането на съответни резултати в кратковременен проект.

Според разбора на природозащитната организация върху противозаконния дърводобив, годишният размер на незаконната сеч в България доближава 2.4-2.7 млн. плътни куб. м. или сред 1/4 и 1/3 от общия рандеман. Основните противозаконни действия са свързани с отрязване на дървета без марка, осъществяване на сечи без позволение, превозване на дървесина без съответния документ, както и манипулиране количеството на добития материал. Годишно посредством противозаконния рандеман на дървесина сивият бранш в горското стопанство генерира скрити доходи от към 150 млн. лв..

В допълнение към тези финансови загуби, горите не могат да извършват дейно своите индустриални, водохранни и природозащитни функционалности. Така с изключение на, че ощетява държавния бюджет, противозаконният дърводобив лишава дълготрайно цели региони от чист въздух и питейна вода, сигнализират еколозите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР