Световната прима на оперната сцена Райна Кабаиванска коментира шокирана протестите

...
Световната прима на оперната сцена Райна Кабаиванска коментира шокирана протестите
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска за протестите: Видях организирана хулиганска тълпа, която искаше смъртта на полицаите

Световната прима на оперната сцена Райна Кабаиванска разяснява шокирана митингите у нас и държанието на президента, което съгласно нея не е редно. Тя е следила конфликтите от вечерта на 2 септември, когато млади мъже хвърляха бомби против служителите на реда.

" Видях проведена хулиганска навалица, която искаше гибелта на служителите на реда. Това много ме шокира. Полицаите са държавни служители, не са врагове. Не можеш да искаш да ги убиеш. Не знам коя страна има право, само че това доста ме трогна - тази ненавист към хора, които са наши братя. Защо толкоз ненавист? И друго - в случай че си президент, не си ли надпартиен президент. Това във всички конституции е основата за един президент. А тук видях президент, който е от едната страна. Това е, което ме шокира от едно гледане на българската телевизия ", показа Райна Кабаиванска пред.

Тя се е прибрала в България, тъй като от 8 до 24 септември в Нов български университет ще организира 20-ият Международен майсторски клас за млади оперни артисти.

Очаква се в него да се включат повече от 30 претенденти от 20 разнообразни народи. Тя сподели, че е мъчно да даде рецепта за триумф на сцената за младите оперни артисти, само че беше безапелационна, че в основата на всичко е геният и любовта.

" Преди всичко би трябвало да има гений, постоянно диря този заветен огън в младите. Някои го имат, други не. Важното е да ги научиш да пеят добре, с цел да не бъдат метеори, които се появяват и загасват. " Пяла съм до 75-годишна възраст и ме е избавила единствено положителната техника. Смятам, че това е сигурността в ръцете на един артист....Талант, техника и обич. Аз преподавам с обич и желая от учениците си обич. Това е прочувствен труд, само че и изкуството е страст. Без нея не може ", сподели оперната прима.

Тя счита, че броят на младежите, които желаят да се посветят на оперното изкуство, никога не понижава.

" Младите хора имат доста хубави качества, само че ние малко ги подценяваме. Много от тях желаят да пеят, идват от целия свят. Те са подготвени на всевъзможни жертви, с цел да създадат кариера и в името на изкуството. Аз считам, че операта би трябвало да е като един музей, сподели още Кабаиванска.

" Музиката на Белини, Верди, Щраус, Пучини аз желая да запазим за епохата, в която са раждани. Тази рационализация, която се прави в този момент с така наречен съвременни режисури мен малко ме нервира. Смятам, че това са шедьоври, които могат да бъдат школа за просвета. Да се види една опера, която е осъществена, в епохата, в която е писана. Това значи да се направи курс за 17-и, 18-и, 19-и век - с костюмите, грима, перуките и музиката за времето, в което са се родили тези опери ", добави тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР