Световната история на гофретите е стара и сложна. Някои ентусиасти

...
Световната история на гофретите е стара и сложна. Някои ентусиасти
Коментари Харесай

Гофретите са любимата закуска на малки и големи в цял свят

Световната история на гофретите е остаряла и комплицирана. Някои запалянковци пробват да открият нейния прототип още в Древна Гърция, където съгласно археологически изследвания елините са пекли тънки питки сред железни плоскости и тези питки евентуално са приличали на вафли. През Средновековието в Западна Европа били познати железни уреди, сходни на днешния гофретник, с които хлебарите са пекли вафли. Според някои сведения през XIII век парижките хлебари първи почнали да пекат в сходни форми остарели трохи от самун, смесени с мед. Този сладкиш се наричал гофрета (от фр. gaufre – пчелна пита, вафла).

 Гофретите са обичаната закуска на дребни и огромни в целия свят Popular Mechanics

Официално за историческа татковина на вафлите се считат Дания, Холандия и Белгия. През XVII век холандски и датски поклонници разнасяли из Европа сходни сладкиши (wafel) и прекомерно бързо ги създали известни измежду простолюдието. През идващите епохи белгийците съумели да трансфорат вафлата в нещо като народен знак.

В Англия думата waffle за първи път се появява през 1735 година Известно е, че през 1789 година на връщане от Франция бъдещият американски президент Томас Джеферсън занесъл в родината си и един гофретник, което не попречило 70 години по-късно различен американец – Корнелиус Суортхаут от Ню Йорк, да патентова изобретението на свое име.

Макар че историята на гофретника е много по-стара от американската история, с Америка е обвързвано едно епохално събитие, обвързвано с модерното развиване на гофретите. Там на някакъв панаир през 1904 година един продавач на вафли се озовал на прилежаща сергия до продавач на сладолед. Двамата бързо обменили опит и по този начин се родила вафлената фунийка за сладолед.

 Гофретите са обичаната закуска на дребни и огромни в целия свят

Изглежда гофретата е генетично обвързвана с палачинката. В някои католически страни при започване на пролетта преди великденските пости има празник, на който съвсем ритуално се подготвят и ядат палачинки. Във Франция този ден се назовава Mardi gras (блажен вторник), а в Англия е прочут като Pancake day. Ако се съди по някои средновековни картини и други изображения, на този ден би трябвало да са били приготвяни освен палачинки, само че и гофрети.

Има разнообразни типове гофрети по целия свят. Ние сме приготвили къс преглед на всички типове.

Белгийски гофрети

 Гофретите са обичаната закуска на дребни и огромни в целия свят Buns In My Oven

Белгийските гофрети имат две разновидности. Тези от региона на Брюксел са постоянно правоъгълни и тестото се подготвя от мляко, вода, масло, яйца, брашно, захар, квас и билки. Вафлите от региона на Лиеж са с разнородни форми и тестото за тях се подготвя от брашно, няколко яйца, олио, квас и бира. Гофретите могат да бъдат сервирани със сладостен или солен заряд. Въпреки името си „ Брюкселски вафли “, те са изобретени в Гент през 1839 г.  В Белгия те са изключително известни за празника на Свети Мартин (11 ноември). Поднасят се със сиропи, сметана, сладко, плодове, орехи, лешници, бадеми, шоколад, масло, а също по този начин могат да бъдат и солени с риба, сирене, месо.

Американски гофрети

 Гофретите са обичаната закуска на дребни и огромни в целия свят BBC

Тестото за американските гофрети се замесва с бакпулвер, вместо с квас. Те нормално се сервират на закуска, гарнирани с масло и разнообразни сиропи, само че също могат да се сервират с пържено пиле и така нататък В заведенията се сервират като десерти, най-често в компанията на сладолед, разтопен шоколад и бадеми и щедро количество кленов сироп. Сместа за американските гофрети е по-плътна, а готовите вафли са по-тънки от белгийските.

Вафли в жанр “Хонг Конг ”

 Гофретите са обичаната закуска на дребни и огромни в целия свят Bake Media

Наричат ги още “мрежести торти ” или “мрежести бисквити ” и се продават от улични търговци, като се употребяват топли на място. Тези гофрети са сходни на обичайните, само че са главно по-големи и кръгли (разделени на четири триъгълника). Обикновено се намазват с масло или фъстъчено масло, поръсват се със захар, сгъват се на две и по този начин се употребяват. Сместа за тези вафли е сладка, тъй като в нея се прибавя захар.

Скандинавски гофрети

 Гофретите са обичаната закуска на дребни и огромни в целия свят Allrecipes

Гофретите са известни във всички скандинавски страни, само че на първо място в Швеция и то във формата на сърце. По остаряла традиция те са наложителни за празника Благовещение. Рецептите са сходни като за останалите типове. Консумират се най-вече сладки – с разрушена сметана и конфитюр от ягоди, малини или горски плодове. В Норвегия са известни гофретите с кафяво (brown cheese) сирене. Във Финландия пък тези вафли постоянно се поръсват с чубрица.

Stroopwafels

 Гофретите са обичаната закуска на дребни и огромни в целия свят Allrecipes

Това се са тънки вафли с заряд. За първи път са направени в Гауда в Холандия през 18-ти или 19-ти век. Тестената примес се подготвя от брашно, масло, кафява захар, квас, мляко и яйца. След като се изпекат (в кръгла неголяма форма) те се слепват по две с заряд от сироп, кафява захар, масло и канела. Този тип вафли са доста известни в Белгия и Холандия и се продават опаковани в супермаркетите.

В София има много места, където може да се насладим на приятния мирис на белгийските гофрети в комбинации с разнообразни сосове, шоколади и плодове. Едно от най-хубавите места, което наложително си заслужава да бъде посетено от всеки гражданин на София, и от всеки посетител на столицата, това е Виенски салон Романс, която се намира в кв. Симеоново и разкрива приказна панорама към цялата простор на най-големия български град.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР