Световната икономика ще бъде толкова слаба през следващата година, колкото

...
Световната икономика ще бъде толкова слаба през следващата година, колкото
Коментари Харесай

Институтът по международни финанси: Догодина световната икономика ще бъде толкова слаба, колкото беше през 2009 г.

Световната стопанска система ще бъде толкоз слаба през идната година, колкото беше през 2009 година след финансовата рецесия, защото спорът в Украйна рискува да се трансформира във „ безконечна война “. Това предвижда Институтът по интернационалните финанси (IIF), представен от Блумбърг.

Очаква се световният напредък да се забави до 1,2% през 2023 година, пишат в записка икономисти от IIF, измежду които Робин Брукс и Джонатан Фортън. Коригиран по отношение на инфлацията този напредък е толкоз едва, колкото беше през 2009 година

„ Тежестта на идния удар върху световния Брутният вътрешен продукт зависи основно от траекторията на войната в Украйна “, пишат анализаторите. „ Нашият главен сюжети допуска, че борбата ще продължи до 2024 година, като се има поради, че спорът е „ екзистенциален “ за Путин “, прибавят те.

Забавянето ще бъде водено от Европа, която е най-тежко наранена от войната, показват от IIF. Икономиката на еврозоната ще се свие с 2% след внезапния спад на потребителското и бизнес доверие. В Съединени американски щати IIF чака брутният вътрешен артикул да нарасне с 1%, до момента в който Латинска Америка ще записва напредък от 1,2%, защото експортьорите на първични материали се възползват от високите цени на храните и силата.

Най-големият мотор за световната стопанска система през идната година ще бъде Китай, като основаният във Вашингтон IIF чака следващата година азиатската страна да разхлаби ограниченията против разпространяването ковид.

Брукс, основният икономист на IIF, беше измежду първите, които предвидиха, че еврото ще доближи паритет с $ по-рано тази година. Той също по този начин вярно предвижда повишаване на бразилския реал преди множеството, което го трансформира в сензация в Twitter кръговете на страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР