Световната безработица през 2017 г. се стабилизира след увеличение през

...
Световната безработица през 2017 г. се стабилизира след увеличение през
Коментари Харесай

МОТ: 192 милиона души по света са безработни

Световната безработица през 2017 година се стабилизира след нарастване през 2016 година и доближи 5,6%, сочат данните на Международната организация на труда /МОТ/. Безработните в света през предходната година са наброявали 192,7 милиона души.

Този индикатор с 2,6 милиона надвишават нивото от миналата година, демонстрират данните от новия отчет на МОТ за трендовете в региона на заетостта.

През 2018 за пръв път от три години междинното международно ниво на безработица ще спре своя растеж и ще намалее, за момента нищожно: от 5,6% през предходната година до 5,5%. Но отчитайки, че пораства броят на младежите, излизащи на пазара на труда, тази година броят на безработните ще остане неизменен и ще бъде 192 милиона души, означават специалистите на МОТ.

През 2018 година, по оценки на МОТ, равнището на международна безработица би трябвало да намалее до 5,5%. Очаква се, че през 2019 година равнището на международната безработица ще остане непроменено. Авторите на отчета също по този начин означават, че в страните с преходна стопанска система равнището на безработица в интервала от 2014 до 2017 година е повишено доста. Причината за това е бил икономическият спад в Бразилия и Русия.

Експертите акцентират, че даже тези, които работят, не са застраховани от бедността. През 2017 година 300 милиона души, имащи работа, са живеели с по-малко от два $ дневно. В разрастващите се страни и през тази година броят на работещите небогати доближава 40% от всички трудещи се. В страните с преходна стопанска система тази наклонност бе спряна: там в беднотия живеят 8% от работещите. И въпреки че техният брой и отсега нататък ще понижава, и в тези, и в другите страни, както и преди е огромен броят на хората, които са принудени да претърпяват с 2-3 $ на ден.

Особено внимание създателите на отчета отделят на последствията от застаряването на популацията и намаляването на раждаемостта в световен мащаб. Увеличаването на армията от възрастни ще повлияе на действието на пенсионната система и на обстановката с пазара на труда. В богатите страни, да вземем за пример, през 2030 година на 10 работещи ще се падат по 5 пенсионери на възраст над 65 години. През предходната година този индикатор бе 3,5%.

Процесът на застаряване на популацията ще докара също по този начин до нарастване на междинната възраст на работещите, изключително в Европа и Източна Азия, преди всичко Китай. Това ще сложи под подозрение способността на работещите да са в крайник с развиването на технологиите и измененията на пазара на труда.

Експертите считат за належащо да се даде на застаряващите чиновници опцията да получат нови привички и да се вземат ограничения за разпродажба на неравенството на пазара на труда, което може да докара до беднотия измежду огромен брой пенсионери, не съумели да съберат задоволително пари за пенсиониране.

Още една наклонност, за която става дума в отчета, е смяната на структурата на пазара на труда. Според прогнозите на МОТ ще се усили броят на хората, работещи в областта на обслужването и ще продължи бягството на служащи, заети в земеделието. В страните с високи и междинни приходи ще намалее броят на работещите в промишлеността. В бедните страни техният дял даже и да пораства, това ще бъде нищожно, което, съгласно мнението на създателите на отчета, свидетелства за наклонността за „ преждевременна деиндустриализация “. Т.е. в бедните страни броят на работещите в промишлеността ще се редуцира на по-ранните публикации на развиване, в сравнение с в богатите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР