Световната банка понижи прогнозите си за растежа на световната икономика

...
Световната банка понижи прогнозите си за растежа на световната икономика
Коментари Харесай

Икомическият растеж в света се забавя до 2,6% през 2019 г.

Световната банка намали прогнозите си за растежа на международната стопанска система през 2019 година, като се базира на забавянето на растежа на търговията до най-ниското й равнище след финансовата рецесия преди 10 години и намаляването на световните вложения, предава Bloomberg. Международната стопанска система ще реализира растеж от 2,6% тази година по отношение на плануваните 2,9% през януари и 3% през предходната година, излиза наяве от оповестения два пъти в годината отчет " Глобални стопански вероятности ". Догодина растежът ще се форсира до 2,7%, планува СБ.

" Наблюдава се спад на доверието на бизнеса, задълбочаващо се закъснение на международната търговия и вяли вложения в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи. Инерцията остава нестабилна ", сподели пред кореспонденти президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Експертите на банката считат, че вероятностите за напредък пред международната стопанска система може да се влошат още повече, в случай че комерсиалните спорове се задълбочат. Значително повишение на митата ще докара до по-дълбоко закъснение на огромните стопански системи и може да окаже влияние върху всичко - от доверието на вложителите до стоковите пазари, споделя Айхан Косе, шеф на Prospects Group, част от СБ. Банката намали прогнозата си за растежа на еврозоната на 1,2% през 2019 година и 1,4% през 2020 година, като уточни отслабващите експорт и вложения като съществени аргументи за забавянето на стопанската система в района.

" Икономическите условия в еврозоната се утежняват бързо от средата на 2018 година, изключително в бранша на промишленото произвеждане ", показва Световната банка. Тя чака икономическият напредък в България да означи лек спад до 3% през 2019 година по отношение на 3,1% предходната година, след което да се намали до 2,8% през 2020 и 2021 година Както е известно, икономическата прогноза на Министерството на финансите от есента на предходната година предвиждаше растежът на стопанската система у нас да бъде 3,7%, а през април прогнозата бе ревизирана само че 3,4 %.

Банката остави непроменени прогнозите си за икономическия напредък на Съединени американски щати и Китай тази година. Очаква се растежът на американската стопанска система да се забави до 2,5% през 2019 година, след което да намалее до 1,7% през 2020 година и 1,6% през 2021 година Китайската стопанска система се чака да нарасне с 6,2% тази година, след което растежът да се забави до 6,1% следващата година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР