Светлината на едни от най-ярките обекти в познатата ни Вселена

...
Светлината на едни от най-ярките обекти в познатата ни Вселена
Коментари Харесай

Черните дупки изключват „лампата“, когато горивото свърши

Светлината на едни от най-ярките обекти в познатата ни Вселена може внезапно да изгасне по волята на черните дупки, които ги зареждат, написа организация Фокус. Ново проучване разкрива трагичен образец за подобен обект, наименуван „ изменящ типа си квазар “. Той наподобява е спрял да свети преди десетина години, когато не е останал газ, който черната му дупка да изсмуква. „ Поне краткотрайно свръхмасивната черна дупка е останала без гориво, “ споделя Джеси Ръное от Пенсилванския щатски университет.

В центровете на множеството галактики има свръхмасивни черни дупки с тегло от хиляди до милиарди пъти тежестта на Слънцето. Когато черните дупки гълтам намиращия се наоколо газ и прахуляк, те създават невъобразимо ярка светлина и радиовълни. Тези звездни обекти са квазари. Ако материалът, поглъщан от черната дупка свърши обаче, мощната светлина на квазарите бързо угасва, допуска изследването.

Астрономите са привикнали да следят обекти, които се трансформират в продължение на милиони или милиарди години, по тази причина учените с изненада са забелязали обект, трансформирал се за към 10 години.

„ Това е изцяло нов феномен, “ декларира Джон Руан от Вашингтонския университет във Сиатъл. „ Никога не сме виждали квазар, който таман стопира да свети, “ прибавя той.

Няколко може да са аргументите за внезапното прекъсване на светлината на квазар и учените са се пробвали да открият какво стои зад трагичното потъмняване на следения обект. Те са изключили съществуването на солиден облак от газ и прахуляк, движещ се сред Земята и квазара. Екипът е разгледал и опцията това въобще да е не квазар, а яркият искра на раздрана от черната дупка звезда, само че такова събитие би протекло за месеци, а не за години. Най-вероятното пояснение е, че вътрешният диск на материала, заобикалящ черната дупка е бил изконсумиран от колоса.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР