Светлин Танчев смята, че политиците са се научили да изследват

...
Светлин Танчев смята, че политиците са се научили да изследват
Коментари Харесай

Икономист: Инфлацията ще продължи да бушува след вдигането на минималната заплата и пенсиите

Светлин Танчев счита, че политиците са се научили да изследват какво желаят да чуят хората и да им го дават

Инфлацията гони нови върхове. На годишна база тя доближава 18,7%.

Положението е по-страшно, в сравнение с през 1997 година, тъй като тогава имаше леговище в еврото и $. Хиперинфлацията, която преживяхме тогава, беше сведена в рамките на България. Сега виждаме, че всички страни страдат от инфлацията. Това заяви икономистът Светлин Танчев в ефира на " Денят ON AIR "

По думите му рискът за валутния ръб става все по-реален, защото няма по какъв начин да се основават пари и благосъстояние, без да се създава.

" Валутният ръб е резистентен, когато стопанската система ни върви, изнасяме артикули и артикули и салдото ни е положително. Ако се допусне стопанската система да се забави, има сериозен риск за всички системи, които работят сега ", акцентира той.

Според Танчев все още всички огромни страни работят върху това да " понижат търсенето и да извадят парите от хората ", увеличавайки лихвите. Те се стремят да понижат паричния запас и понижаване на инфлацията.

" У нас следим спиране с действителността. Тук се приказва за разпределяне на пари. В България се подкрепят даже и бизнеси, които са доста печеливши. Банките също към този момент влизат в интервал, в който ще имат повече облаги. Политиците би трябвало рационално и точно да преценяват кой групи да се подкрепят ", счита икономистът.

В ефира на  Танчев акцентира, че  " политиците са се научили да изследват какво желаят да чуят хората и да им го дават ".

Той направи разбор и на държавните решения за взимане на външен дълг.

" Трябваше да имаме по-далновидна политика. Държавите, които могат да си създадат план какви запаси ще са им нужни през идващите години, могат да ги обезпечат на допустимо най-ниски равнища. Изненадам съм, че политиците и институциите в България нямат такива прогнози ", констатира икономистът, съгласно когото българинът не е просветен финансово. Той поддържа изказванията си със статистика, съгласно която има рекорден брой изтеглени заеми след повдигането на лихвите.

Танчев заключи, че българските политици би трябвало да има по-дълга визия.

" Когато правиш, каквото би трябвало да се направи, даже и в кратковременен проект да загубиш някакъв %, в дълготраен, той ще ти се върне. Към днешна дата не съм сигурен дали не е по-добре да няма бюджет и да караме с миналогодишния. Ако имат опция да сформират държавно управление и да отговорят на всички обещания, които направиха - вдигане на минимална заплата, пенсии и харчене на калпак, инфлацията ще продължи да бушува ", заключи той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР