Светият Синод на Българската православна църква се събира часове след

...
Светият Синод на Българската православна църква се събира часове след
Коментари Харесай

След кончината на Неофит: Каква е процедурата и кой ще бъде новият патриарх

Светият Синод на Българската православна черква се събира часове след известието за гибелта на 78-годишния патриарх Неофит.

Очаква се митрополитите да дефинират нов краткотраен настоятел на Софийската епархия, която се ръководеше от починалия патриарх.

Ще бъде избрана и дата за поклонение пред Негово светейшество, която ще стане и ден на народен печал.

Заседанието би трябвало да бъде ръководено от най-дългогодишния митрополит.

Това би трябвало да е Йосиф на Съединени американски щати, Канада и Австралия, който е ръкоположен още през 1986 година, само че заради отсъствието му от България, евентуално неговото място ще се поеме от Великотърновския митрополит Григорий.

Новият патриарх би трябвало да бъде излъчен от Патриаршески изборен църковен събор, в който вземат участие както митрополитите, по този начин и свещеници и миряни от всяка епархия, представители на ставропигиалните манастири, епархийските манастири и междинните духовни учебни заведения.

Изборът може да се организира едвам откакто отминат Великденските празници, или 40 дни след гибелта на патриарх Неофит.

Кандидатите за Български патриарх и Софийски митрополит би трябвало да имат следните качества:
да са митрополитида са навършили 50 г.да са управлявали епархия най-малко 5 година (т.е. да са ръкоположени преди март 2019 г.)да се отличават с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред, както се споделя в член 40 на Устава на БПЦ.
Четирима от настоящите митрополити нямат право да вземат участие като претенденти, тъй като не дават отговор на изискването за възраст или интервал на ръководство на епархия.

Яков Доростолски е определен единствено преди 4 година за митрополит.

Антоний, Серафим и Киприан са под 50-годишна възраст.

От години са известни упоритостите на Николай Пловдивски да бъде определен за патриарх - доста е евентуално той да е един от претендентите, само че не е несъмнено дали ще събере болшинство, като се имат поради сериозните разногласия към личността му и обстановката с избора на сливенски митрополит.

Кандидатът, който получи минимум 2/3 от гласовете на гласоподавателите, се афишира за Български патриарх и Софийски митрополит.

Ако никой от претендентите не получи изискваното болшинство, изборът се повтаря единствено сред двамата митрополити с най-голяма поддръжка. За определен се афишира този, който получи множеството гласове.

Гласуването на балотаж се случи и през февруари 2013 година, когато нито един от тримата номинирани не събра квалифицирано болшинство при първия тур. При повторното гласоподаване тогавашният Русенски митрополит Неофит получи двойно повече гласове от втория - Гавриил Ловчански - и по този начин беше разгласен за патриарх.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР