Свети Сава е роден в област Кападокия, Мала Азия. От

...
Свети Сава е роден в област Кападокия, Мала Азия. От
Коментари Харесай

Честваме паметта на двама светци, кои са те

Свети Сава е роден в област Кападокия, Мала Азия. От ранна възраст желаел да се посвети на отшелнически живот и по тази причина отпътувал за Йерусалим. После се учил на героизъм при подвижниците свети Евтимий Велики и свети Теоктист. Постепенно младият духовник показал своите добродетели. Стремял се да оказва помощ на бедните и болните измежду манастирските поклонници. Подир 12 години в манастира Сава поискал по-голямо уединение и се поселил в една пещера; там прекарвал дни и нощи в молитва и труд.

След това при него почнали да идват и други, които желаели уединен молитвен живот. С получено от фамилията си завещание Сава построил няколко обители и лечебни заведения, основал две странноприемници - една в Йерихон, а другата при пещерите. Така последователно се оформила лаврата или огромният манастир. Преподобният поучавал братята с думи и със своя образец, учел ги на благост, примирение, мълчание и очакване на Бога. Починал безшумно в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година

Имен ден честват: Сава, Савина, Съби, Събка, Съботин, Съботина, Славка, Славомир, Славчо, Сафка.

Свети Нектарий е роден в 1406 година в град Битоля и бил кръстен Никола. При едно нахлуване на турците фамилията му избягало в планината. Бащата на Никола със единодушието на жена си се замонашил с името Пахомий в манастира " Св. Безсребърници " в подножието на планината. Скоро по-късно Никола отишъл в Света гора и станал духовник в килията " Св. Архангели " в Карея, като приел името Нектарий. Духовен дъртак му бил прозорливият духовник Филотей. Оттогава Нектарий почнал интензивен подвижнически живот. С годините неговите редки добродетели станали известни в цяла Света гора.

Преподобният Нектарий с Божията берекет и огромното си примирение успявал да се оправя с другите тествания, идващи постоянно от събратята. Заболял и от неизлечима болест, само че търпеливо понасял страданията си. Починал спокойно на 5 декември 1500 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР