Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно.

...
Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно.
Коментари Харесай

Св. пророк Йезекиил

Свети оракул Йезекиил бил духовник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен от Навуходоносор и отведен в Халдея. Там живял край реката Хавар и в петата година от пленението, към 595 година преди Рождението Христово, получил от Господа заръка да проповядва на юдеите и да ги убеждава да се разкаят. Тогава бил на 30 години.

В чудно привидение му се явил Господ. Йезекиил видял отворено небето и измежду блестящ облак - сходство на четири животни, всяко от които имало четири лица, обърнати на четири страни: лице човешко, лице лъвско, лице на теле и лице на орел. Всички имали криле и блестели като свещ, зачервена в огън. Те били сякаш впрегнати в каляска, която се движела след тях и вървяла с звук, наподобяващ на звук от доста води или от оживен полк. Над тях се издигал блестящ свод и на свода - трон, на който седяло доста ярко човешко сходство, окръжено от огън и зарево.

Изпълнен от боязън и разстройване, Йезекии паднал по очите си чул глас Господен да му приказва: " Сине човешки, стани и аз ще приказвам с тебе! " И пристигна в мене дух споделя пророкът - и ме подвигна, и ме сложи на нозете ми, и го чух да ми приказва:

" Сине човешки, Аз те изпращам при дома Израилев, при народ, който непрекъснато Ме огорчава, както Ме огорчаваха бащите му, при люде непорокни и жестокосърдечни. Аз те изпращам при тях и ти им предай думите Ми! Не пердах се от тях, в случай че даже възстават срещу тебе и те преследват, само че самоуверено предавай Моите думи! "

След това към Йезекиил се простряла ръка, която държала хартиен свитък. Тя разгънала пред него свитъка, изписан от двете страни, и в него Йезекиил прочел: рев, пъшкане и горест.

По думата на Господа Йезекиил изял свитъка и повторно получил от Бога заповед да предава тъкмо, каквото е писано в него, и да приканя Йзраиля към смирение. След това духът го вдигнал и понесъл. Пророкът чул след себе си звук от криле и колела и тон от мощен гръм и думите: " Благословена е славата на Господа от мястото си! " Сърцето му било цялостно със тъга, само че той чувствал, че ръката Господня го укрепва.

Цели седем дни по-късно Йезекиил не се решавал да съобщи на едноплеменниците си думите и откровенията Господни. Тогава Господ му повторил Своята заръка: " Сине човешки! Аз те сложих пазач над дома Израилев, с цел да му предаваш Моите думи. Като ти приказвам, че грешникът ще загине, в случай че не се разкае, а ти не му предадеш Моите думи и грешникът почине в безвластие, то Аз от тебе ще подиря кръвта му. " След това Йезекии имал още веднъж привидение на Божията популярност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР