Свети Павел е роден в Солун в началото на IV

...
Свети Павел е роден в Солун в началото на IV
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Павел изповедник

Свети Павел е роден в Солун при започване на IV век. Млад влезнал в клира на църквата и даже бил секретар на светеца архиепископ Александър (чества се на 30 август). Когато в 337 година Александър умрял, Павел бил определен на негово място за архиепископ. По това време към този момент се разпространявала ереста на александрийския духовник Арий, който учел, че Бог Син не е единосъщен на Бог Отец, а е Негово създание. 

Много християни и изключително висши клирици станали почитатели на Арий. А най-сериозното тестване за Църквата било това, че поредност императори и доста сановници на империята в столицата и по провинциите също поддържали арианството. Такъв бил и Констанций II, синът на свети Константин Велики. Той поел властта след гибелта на татко си през 337 година и намерено се оповестил в поддръжка на арианите. Затова се възмутил, когато научил, че за архиепископ е определен православният Павел. И до момента в който неговият татко взимал присъединяване в църковните каузи, с цел да подкрепя християнизирането на народите в обширната империя, Констанций се намесил жестоко, с цел да наложи една разкол. 

По време на избора на архиепископ Павел Констанций бил в Антиохия, Сирия, само че щом се върнал в столицата, той свалил Павел от архиепископския трон и самоволно провъзгласил за архиепископ арианина Евсевий Никомидийски, написа Българска телеграфна агенция.

Свети Павел отишъл да потърси поддръжка в Рим, където бил и различен заточеник - свети Атанасий Велики, който Констанций също отстранил от Александрийската черква. Западният император Констант научил за тези гонения против достойните архиепископи и се застъпил за тях пред брат си Констанций.

Двамата били възобновени, само че през 350 година Констант умрял и Констанций незабавно заточил архиепископ Павел в Армения, където ариани го нападнали и удушили в храма по време на свещенодействие. Това станало в 351 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР