Свети Никифор е роден в Цариград в средата на VIII

...
Свети Никифор е роден в Цариград в средата на VIII
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Никифор, Цариградски патриарх

Свети Никифор е роден в Цариград в средата на VIII век, когато иконоборството било в силата си. Израсъл в православно семейство,

татко му даже потърпевш от насилията на иконоборците.

Благодарение на положителното си обучение Никифор заел висока служба в двореца.

Водел благодетелен живот и старателно защитавал почитането на светите икони.

При ръководството на малолетния император Константин VI и неговата майка света Ирина през 787 година в град Никея бил призован Седмият космополитен събор, който осъдил иконоборческата разкол. Като изчерпателен ценител на Свещеното Писание Никифор от името на императора приказвал на събора в отбрана на православието и оказал огромна помощ за оборването на ереста.

След събора той останал в двореца известно време, само че животът там не го удовлетворявал. Затова напуснал службата и се заселил в усамотение край Босфора, където се занимавал с научни писания, пост и молитва, въпреки и още да не бил приел монашество. А когато умрял цариградският патриарх свети Тарасий, Никифор бил определен на негово място поради качествата си на добър богослов и свят по живот човек.

Тогава бил отдаден в отшелнически чин, ръкоположили го поредно за дякон, духовник и свещеник, и го въвели на патриаршеския трон на 12 април 806 година, Възкресение Христово. Но тестванията занапред предстоели, написа Българска телеграфна агенция.

Патриархът с проповеди убеждавал народа да изостави иконоборческите разбирания и да се обединят всички християни.

Имал добър триумф и вярващите с схващане го подкрепяли.

Императорът Лъв V Арменец обаче траял иконоборческата си политика и по тази причина в 815 година патриарх Никофор бил свален от престола и заточен на остров Приконисос (днес Мармара) в Мраморно море.

Там твърдият изповедник на православието умрял в заточение на 2 юни 828 година На 13 март 847 година мощите му били пренесени и заровени в Цариград.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР