Свети апостол Иродион се родил в Тарс, главен град на

...
Свети апостол Иродион се родил в Тарс, главен град на
Коментари Харесай

Св. апли Иродион, Агав, Руф и др.

Свети деятел Иродион се родил в Тарс, основен град на региона Киликия в Мала Азия, затова бил съгражданин на свети деятел Павел. Той бил помощник на светите апостоли и ревнив просветител на Христовото обучение сред юдеите и езичниците. Като слушали неговата проповед, мнозина повярвали в Иисуса Христа и се кръстили. За усърдното му служение на Църквата светите апостоли го сложили свещеник в град Неопатрида. Той страдал доста за вярата както от юдеите, по този начин и от езичниците. Веднъж враговете на християнската религия дотолкоз го измъчвали, че той изпаднал в безсъзнание. Като помислили, че той е към този момент мъртъв, мъчителите се отдалечили от него. Но светият страдалец, подсилен от Божията берекет, излекуван и по-късно проповядвал евангелското слово в Рим дружно със св. ап. Петър.
Апостолската активност на свети Иродион е била известна и на свети деятел Павел. Той го е чувствувал толкоз непосредствен, че в края на посланието си до Римляните го поздравява като собствен сродник: " Поздравете сродника ми Иродиона " (Рим. 16:11).
След мъченическата гибел на свети деятел Петър деятел Иродион дружно с доста други християни бил посечен с меч в Рим.
Свети деятел Агав проповядвал в Йерусалим и Юдея. Той имал оракулски подарък. Свети апостолrel= " met " и евангелист Лука загатва за него на две места в книгата си Деяния на светите апостоли. В Антиохия той предсказал, че " по цялата галактика ще бъде огромен апетит ". Това знамение се изпълнило през време на император Клавдий (42-54 г.). По този мотив антиохийските християни събрали помощ и по Варнава и Савел я изпратили на своите бедствуващи братя в Юдея (Деяния на светите апостоли 11:28-30).
През лятото на 58 година, когато свети деятел Павел се прибирал в Йерусалим след третото си проповедническо странствуване, той минал през гр. Кесария. Там посетил Филипа, един от седемте дякони, и няколко дни останал в неговия дом. През това време от Юдея в Кесария дошъл един оракул, на име Агав, който " взе пояса Павлов, върза си ръцете и нозете и рече: това споделя Дух Светий: по този начин ще свържат юдеите в Йерусалим оня мъж, на който е тоя пояс, и ще го предадат в ръце езически " (Деяния на светите апостоли 21:8-11).
Свети деятел Руф е бил свещеник в гръцкия град Тива. В Посланието си до Римляните свети деятел Павел изпраща привет до него и до деятел Асинкрит, който бил свещеник в Иркания (град в Мала Азия), до деятел Флегонт, свещеник в тракийския град Маратон, и до деятел Ермий, свещеник Далматски.
Всички тези апостоли проповядвали ревниво словото Божие в разнообразни области на Римската империя. Те претърпели мъчения за вярата си в Иисуса Христа и отдали живота си в себежертвено служение на Бога и на близък.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР