Светът тръпне в очакване на поредното слънчево затъмнение. На 8

...
Светът тръпне в очакване на поредното слънчево затъмнение. На 8
Коментари Харесай

Хиляди астрономи ще следят слънчевото затъмнение от САЩ и Мексико

Светът тръпне в очакване на следващото слънчево затъмнение. На 8 април този галактически феномен ще се следи от другия завършек на света – от територията на Мексико и Съединените щати. Български астрономи и астрофизици също ще гледат и ще изследват звездата в този специфичен миг.

Ако по време на слънчево затъмнение следим Земята от Международната галактическа станция, ще забележим голяма сянка с диаметър близо 200 километра, пълзяща по земната повърхнина с 1 километър в секунда. Така наподобява сянката на Луната, застанала сред нашата планета и звездата. Ако сте в обсега на сенчестото леке и гледате към Слънцето, ще видите затъмнение. „ За към 4 минути ще настане мрак денем. На процедура е допустимо да се видят по-ярки звезди, ще се виждат ярки планети. Много е евентуално да забележим и комета ”, разкри предварително Никола Петров от Астрономическа обсерватория „ Рожен ”.

За астрономите обаче тези 4-5 минути мрак са извънредно значими. В късия период те ще снимат затъмнението и ще съберат скъпи данни в интерес на науката. „ Слънцето е много променлива звезда. Ние изпитваме това на личния си тил - обособеният човек и цивилизацията като цяло. Нашата цел е да предвиждаме идващото държание на Слънцето, тъй като то не е отмерено във времето ”, уточни Алексей Стоев от Астрономическа обсерватория - Стара Загора.

Всичко, което се случва в слънчевата корона, има отражение и на Земята. Дали това ще са геомагнитни стихии, или пък световният климат на нашата планета. „ Слънчевият вятър е главният фактор, който дефинира по този начин нареченото галактическо време, оттова и климата на Земята ”, изясни Стоев.

Тази година е по-специална с това, че съответствува с максимума на дългия 11-годишен цикъл в интензивността на Слънцето. Хиляди астрономи от целия свят ще разпънат телескопите в тясната линия, в която ще се следи цялостната фаза на затъмнението. Алексей Стоев ще чака този миг мрачевина в американския град Кервил, а Никола Петров с екипа си ще дебнат лунната сянка в региона на град Монклова в Мексико. По същото време - вечерта на 8 април, в столичния " София Тех Парк " затъмнението ще се следи онлайн, а други учени ще изясняват по какъв начин се случват слънчевите феномени и по какъв метод се отразяват на живота ни.

Днес науката гледа трезво на слънчевите затъмнения. Хилядолетия обратно в годините обаче за античните хора мракът е вещаел бедствия, заболявания, войни, даже края на света.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР