Светът скърби заради кончината на британската Кралица Елизабет Втора -

...
Светът скърби заради кончината на британската Кралица Елизабет Втора -
Коментари Харесай

Имунитет, без нужда от книжка, личен банкомат - привилегиите на кралицата

Светът скърби поради кончината на английската Кралица Елизабет Втора - вторият най-дълго управлявал монарх в международната история след френския крал Луи XIV. За достойните 96 години от своя живот, Нейно Величество има доста достижения, като едно от най-любопитните е, че съгласно калкулации на английското издание The Daily Telegraph от преди няколко години, е съумяла да обиколи света цели 42 пъти.

Освен чисто представителните си функционалности, както и хилядите отговорности, обаче, животът на кралските особи има и своите неоспорими плюсове. И не приказваме единствено за лукса и разкоша, в който те живеят през целия си живот, а по-скоро за привилегиите и отворените порти, от които се употребяват. Ето за какво решихме да ви подсетим за 12-те привилегии, които само Кралица Елизабет Втора имаше, написа Cosmopolitan.

Можела е да кара без годна брошура

Страстен фен на Land Rover и на шофирането като цяло, Елизабет Втора умее да кара още от 19-годишна възраст. Дори в последните години от живота си, английската кралица можеше да бъде забелязана зад кормилото на някой от обичаните си коли. Уловката е, че тя в никакъв случай не е имала шофьорска брошура, което е образец за практикуване на нейния " кралски прерогатив " - особено изключение от някои закони в Обединеното кралство. По силата на този прерогатив, тя не се нуждае от нечие позволение, с цел да прави каквото и да е. В тази връзка, тя в никакъв случай не е карала шофьорски курс и не ѝ се е налагало, тъй като не е задължена да има брошура, с цел да ръководи законно моторно транспортно средство в границите на Обединеното кралство. Разбира се, коства си да се означи, че Кралицата е била забелязвана да кара главно в границите на частни парцели и не толкоз по публичната пътна мрежа.

Ограниченията на скоростта не са важали за нея

Технически, не е съществувала мощ, която да спре Кралицата да кара по улиците на Лондон, да вземем за пример, където напълно умерено е можела да прави нарушавания от всевъзможен вид, стига да е желала. Благодарение още веднъж на силата на кралския прерогатив, Елизабет е изключение и не предстои на наказания, свързани с разпоредбите за придвижване по пътищата, написа lifestyle.bg. С други думи, в случай че кралското семейство закъснява за значима среща, Кралицата е най-правилният човек, който да седне зад кормилото, в случай че не желаят да закъснеят.

Не се е нуждаела от паспорт, с цел да пътува

Понякога кралските привилегии на Елизабет Втора не са били годни единствено на територията на Обединеното кралство. Ето една, която важи на всички места - на Кралицата не й е бил нужен чуждестранен паспорт, когато пътува. Това е било допустимо освен тъй като тя е била елементарно разпознаваема на всички места, а тъй като паспортите във Англия се издават от...нея самата.

" Тъй като английските паспорти се издават от името на Нейно Височество, не е належащо Кралицата да има подобен, " се споделя в държавния уебсайт royal.gov.uk. " Всички останали членове на кралското семейство са задължени да имат паспорти.

Не ѝ се е налагало да заплаща налози

Друга впечатляваща привилегия е това, че Нейно величество не е била законово задължена да заплаща налози. Въпреки това, тя непринудено е плащала такива върху приходите си от 1992 година насам.

Притежавала е всички делфини в Англия

Кралицата бе известна с любовта си към коргитата, само че властта й над животинския свят в Англия се простира доста оттатък кучетата й. По силата на закон, признат през 14 век, тя механически има всички " кралски риби " във водите към Острова. В това число делфини, китове и есетри, гласи информация на TIME.

Според данните, всяка сходна риба или бозайник, уловени във водите на до 3 благи от крайбрежията, може да бъде иззета в името на Короната.

Притежавала е и " няколко " лебеда

В допълнение към кралските риби във водите към Обединеното кралство, Елизабет Втора е била съпритежател на всеки лебед във водите на река Темза. Тя поделя това си право с фирмите Vintners и Dyers, които са част от основополагащите търговски браншови организации и гилдии в Лондон, получили кралски статут още през Средновековието.

Собствеността на лебедите не е просто алегорично. Кралското семейство е толкоз интензивно обвързано с грациозните животни, че даже има публична работна позиция " страж на лебедите ", която съществува от 7 века.

Имала е персонален стихотворец

Огромният антураж на Кралица Елизабет Втора включва и формален персонален стихотворец. Технически видяно, длъжността е почетна, само че в действителност е много сериозна. От въпросния стихотворец се чака да написа поеми в чест на обилни и паметни събития.

Работната позиция е дейна от 400 години, а през 2009 година за пръв път се заема от жена - Карол Ан Дъфи. При откриването на новата служба преди 4 века, заплатата на поета е била 200 паунда годишно и буре с вино, а в последните години всичко се е свеждало до буре с шери. Или най-малко публично това е било възнаграждението.

Била е едно от девойките на Бонд

През 2012 година, когато Лондон посреща Олимпийските игри, Кралица Елизабет се трансформира в почетно момиче на Бонд и взе участие в каскада със настоящия Джеймс Бонд - Даниел Крейг. Заедно те кацат на олимпийския стадион с парашут. Разбира се, нейната роля е изпълнена от дубльор, само че все пак тя се съгласява да взе участие в цялото мероприятие с лицето и името си, което е почтено за почитание.

Един от първите хора в света, употребявали интернет

На 26 март 1976 година Кралицата посещава центъра за телекомуникационни изследвания в Малвърн, Англия, с цел да означи основаването на ARPANET - компютърна мрежа, която след това се трансформира в интернет. Именно там тя се трансформира в първия монарх, който изпраща имейл под потребителското име " HME2 " от (Her Majesty Elizabeth II).

Имала е личен банкомат

Да си кралица има известни позитиви, даже когато ти се постанова да теглиш пари. В случая на Елизабет Втора, опашките пред публичните банкомати са били просто нещо, което се случва на простосмъртните. В редките случаи, в които се е нуждаела от пари в брой, на нея даже не ѝ се е налагало да излиза от вкъщи си. В Бъкингамския замък тя е имала персонален банкомат, предопределен единствено за нейните потребности, както и за останалите членове на кралското семейство, несъмнено.

Не е можело да бъде задържана

Кралицата се е употребила от цялостен имунитет, което значи, че тя не е можело да бъде обект на правосъдно следствие. За разлика от други съществени фигури в английската система, които също се употребяват от този имунитет обаче, за Кралицата той е важал доживот. В подобен случай какво би се случило, в случай че тя въпреки всичко извърши закононарушение? Прокурорите биха погнали Короната, само че министрите на Кралицата биха поели наказването вместо нея.

Два рождени дни

Веднага се сещаме за това особено възприятие, когато е рожденият ни ден и всички честват с нас. Кралицата е изпитвала таова въпросно възприятие два пъти в годината. Първият рожден ден е фактическата дата, на която тя се е родила - 21 април. Вторият ѝ рожден ден е " формалният ѝ кралски рожден ден ", който се чества всяка втора събота на юни с военни почести. Не звучи зле, нали?
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР