Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще

...
Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще
Коментари Харесай

Катастрофа в АЕЦ Запорожие ще застраши цяла Европа. Киев призова за нови санкции

Светът ще изгуби в опълчването си против тероризма и ще се съобщи пред нуклеарния шантаж, в случай че не предприеме никакви дейности, с цел да предотврати случай в държаната от руснаци Запорожка нуклеарна централа, предизвести президентът на Украйна Володимир Зеленски, представен от Ройтерс.

" Ако светът не покаже мощ и увереност да пази една нуклеарна централа, това ще значи, че светът е изгубил ", съобщи Зеленски във видеобръщение.

" Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на нуклеарен шантаж ", добави той.

Президентът на Украйна предизвести, че една злополука в нуклеарната централа " Запорожие " ще заплаши цяла Европа, добавя Франс прес.

" На несъмнено място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села ", съобщи Зеленски.

Отново апела за наказания

" Всеки радиоактивен случай в централата " Запорожие " може да засегне страните от Европейски Съюз, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от района. Всичко зависи от посоката и силата напразно ", предизвести той.

" Ако дейностите на Русия доведат до злополука, последствията биха могли да обиден тези, които в този момент мълчат ", добави той.

Зеленски прикани интернационалната общественост за одобри нови строги наказания против Русия и да не се подава на нуклеарния шантаж.

" Всички съветски сили би трябвало да се изтеглят неотложно от централата и от близките зони, без да слагат никакви условия ", сподели той.

Руските сили превзеха нуклеарната централа " Запорожие ", която е най-голямата в Европа, малко откакто нахлуха в Украйна. От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се упрекват взаимно. Това поражда опасения от нуклеарна злополука и стана мотив предходната седмица за съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Организация на обединените нации и Москва разискват действието на централата

Руският министър на защитата Сергей Шойгу организира телефонен диалог с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, с цел да обсъдят изискванията за безвредното действие на украинската Запорожка АЕЦ, заяви съветското министерство, съобщи Ройтерс.

По време на диалога Шойгу и Гутериш са разискали и начинания за облекчаването на изискванията за експорт на съветски хранителни артикули и аграрни торове, се споделя още в изказването на съветското министерство на защитата.

Все още не може да се осъществя аудиенция на нуклеарни специалисти

Същевременно Организация на обединените нации отхвърли съветските обвинявания, че пречи на аудиенция на нуклеарни специалисти в Запорожката нуклеарна централа, съобщи ДПА.

Говорителят на генералния секретар на Организация на обединените нации - Стефан Дюжарик, съобщи, че не е правилно, че секретариата на интернационалната организация пречи на аудиенция на специалисти на Международната организация за атомна сила в Украйна.

Той напомни, че основаната във Виена МААЕ работи без значение от Организация на обединените нации и секретариатът на Организация на обединените нации не може да блокира или да анулира визити на нейни специалисти.

Той обаче добави, че би трябвало да има съглашение с Русия и Украйна за реализирането на сходно посещаване. А в този момент има различия по редица въпроси, включително за маршрута, по който да минат инспекторите на МААЕ.

Украйна няма да позволи задача през окупираната от руснаците територия, като да вземем за пример през Крим или по различен метод през руско-украинската граница. А назначените от Москва публични лица в централата отхвърлят апелите съветските сили да се изтеглят от обекта и оферират преустановяване на огъня за региона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР