Светът се проваля на обещанието да спре и обърне обезлесяването

...
Светът се проваля на обещанието да спре и обърне обезлесяването
Коментари Харесай

Светът се „проваля“ на обещанието да спре и обърне обезлесяването до 2030 г.

Светът се " проваля " на обещанието да спре и обърне обезлесяването до 2030 година, като световните загуби се усилиха предходната година, предизвести група неправителствени организации и откриватели във вторник.

През 2021 година водачи от над 100 страни и територии – представляващи по-голямата част от горите в света – дадоха обещание да спрат и извърнат загубата на гори до 2030 година

Но годишна оценка, оповестена във вторник, откри, че световното обезлесяване в действителност се е нараснало с четири % предходната година и светът остава много отвън пътя за осъществяване на уговорката за 2030 година

„ Тази цел за 2030 година не е просто хубаво да я има, тя е от значително значение за поддържането на прелестен за живеене климат за човечеството “, предизвести Ерин Матсън, водещ създател от оценката на Декларацията за горите.

Горите са освен основни местообитания за живота на животните, само че служат като значими регулатори на световния климат и въглеродни гъби, които изсмукват излъчванията, изригвани от човешката активност.

Обезлесяването през предходната година завърши 20 % повече, в сравнение с трябваше да бъде, с цел да се извърши обещанието на водачите, с 6,6 милиона хектара изгубени гори, огромна част от които са първоначални гори в тропическите райони.

Оценката, следена от повече от две дузини екологични групи и проучвателен организации, също по този начин предизвестява, че деградацията на горите остава голям проблем.

Деградацията се отнася до необятен набор от вреди, в това число горски пожари и загуба на биологично многообразие, които засягат цялостното здраве на гората.

„ Данните от година на година в действителност се трансформират. Така че една година не е всичко, края на всичко, " сподели Матсън.

" Но това, което е в действителност значимо, е наклонността. И защото базовото равнище от 2018 година до 2020 година вървим в неверната посока. "

Оценката не беше универсално мрачна, като се счита, че към 50 страни са на път да прекратят обезлесяването.

По-специално Бразилия, Индонезия и Малайзия означи " трагично понижаване " на загубата на гори.

Тези облаги обаче са изложени на риск, предизвестява отчетът.

Успехът на Индонезия е обвързван частично с мораториум върху обезлесяването, само че има опасения, че новото законодателство за основаването на работни места може да отслаби този ангажимент.

И в Бразилия, до момента в който имаше възобновен интерес към отбраната на Амазонка, друга основна екосистема - саваната Cerrado - вместо това се трансформира в цел.

Докладът похвали новите правила, въведени от Европейския съюз предопределен да блокира вноса на артикули, които подтикват обезлесяването.

Но той прикани за по-силни световни дейности, в това число повече пари за отбрана на горите и преустановяване на дотациите за браншове като селското стопанство, които подтикват обезлесяването.

„ Светът се проваля гори с опустошителни последствия в международен мащаб, " сподели Фран Прайс, началник на световните гори на WWF.

" Откакто беше направено световното заричане... беше изгубена област от тропическа гора с размерите на Дания. "

Докладът идва преди страните да се срещнат за значими договаряния за климата идващия месец.

Но обезлесяването евентуално ще остане на назад във времето пред полемиките за възобновимата сила и бъдещето на изкопаемите горива.

„ Искаме да забележим природата и гората високо на дневен ред. Притесняваме се, че не са там горе “, сподели Прайс.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР