Светът се промяна изключително близо и за това са виновни,

...
Светът се промяна изключително близо и за това са виновни,
Коментари Харесай

8 тренда, които оформят световната икономика

Светът се смяна извънредно близо и за това са отговорни, несъмнено, технологиите. Милиарди хора са свързани в световната мрежа и това разрешава съвсем мигновеното разпространяване на информация, хрумвания и нововъведения.

Когато технологиите се съчетаят с бързо изменящи се демографски фактори и трендове и растяща политическа неустановеност, излиза наяве, че идващите 10 години най-вероятно ще са свързани със съществени трансформации в международната стопанска система.

Ето и кои могат да са главните трендове, които да оформят международната стопанска система, съгласно изданието Visual Capitalist.

Технологична инвазия
Едно е несъмнено - през идващите 10 години развиването на технологиите ще продължи да е в основата на напредъка. Нищо не може да спре технологиите да се развиват и това ясно се вижда от историята на човечеството. Изкуствен разсъдък, самостоятелни коли, виртуална действителност - това са единствено част от направленията, където се чакат съществени пробиви, които да доведат до смяна на метода по който използваме, живеем, споделяме и се предвижваме.

Пионери като Хенри Форд и Томас Едисън са създали пробиви във физическия свят довели до метаморфоза на бизнеса и вложение на масиран капитал за създаване на физически фабрики. Най-големите сини чипове в предишното в Съединени американски щати са били компании като: IBM, U.S. Steel, General Electric, Walmart, и Ford.

Днешната бизнес среда обаче е надалеч по-различна. Живеем в свят на битове и байтове, където технологиите и новия метод на търговия и ползване преобладават над физическите активи за пръв път. И това е видно от обстоятелството кои са най-ценните компании сега...

Компании като Apple, Amazon, Гугъл и Microsoft са водачи по пазарна оценка, надалеч над тази на обичайни производители на физически активи, като General Electric да вземем за пример. Светът се снабди с първата си милиардна компания през тази година - в лицето на Apple, като малко по-късно с сходна пазарна капитализация се отличи краткотрайно и още една компания от " новата стопанска система " - Amazon.

Еволюцията на парите
Парите несъмнено са едно от най-значимите достижения на човечеството. От златните до хартиените пари - еволюцията на парите продължава с цялостна мощ, като сега прекосяваме към електронни пари.

Централните банки бяха единствените с привилегията да основават пари, само че това е изцяло допустимо да остане в историята. Печатането на пари от страна на международните банки докара до нещо ново и невиждано - епоха на рекордна задлъжнялост.

Светът е натрупал сега дълг в размер на 247 трилиона $, като 63 трилиона от него е дълг на държавните управления. Централните банки по света стартират да се изправят пред заплахата да не са единствените с надзор върху издаването на пари. Появиха се криптовалутите, които се оповестиха за самостоятелна система за разплащане и трупане на стойност, които се пробват да " изземат " обичайни функционалности на централните банки. Дали цифровите монети ще съумеят да се трансфорат в по-сериозна опасност за централните банки по света, единствено времето ще покаже.

Ерата на супербогатите е тук
Нетрадиционно огромно по мярка благосъстояние, стартира да се концентрира в ръцете на дребен брой хора. Всички бяхме привикнали с това, че Бил Гейтс е най-богатият човек в света. Оказва се обаче, че той стартира да среща все по-голяма конкуренция.

Най-дългият в историята на Съединени американски щати " бичи пазар " роди доста нови милиардери и направи някои от досегашните милиардери още по-богати.

Оказа се, че най-богатият човек в актуалната история и с отчитане на инфлацията, не е Бил Гейтс, а Джеф Безос - създателят на Amazon.

Сред 50-те най-богати хора в света, 12 са от сферата на технологиите, като те са приблизително с 18 години по-млади от това, което са били супер богаташите единствено преди десетилетие.

Трябва да се означи, че съществено пораства броят на милиардерите идващи от разрастващите се пазари - като Китай, където се случва към 35% от международно икономическия растеж. За съпоставяне, растежът на щатската стопанска система способства за малко под 20% от общия подобен на международната стопанска система.

Израстването на Изтока ще продължава
Не е инцидентно, че Китай се дефинира, като " икономическия локомотив на международната стопанска система ". Икономическото знамение Китай е историята на последните няколко десетилетия и най-вероятно ще продължи да е по този начин и през идващото.

Непрестанния и интензивен растеж на Китай, направи по този начин, че страната да се трансформира във втората най-голяма международна стопанска система. И въпреки комерсиалната война със Съединени американски щати да заплашва страната да забави икономическия си растеж в известна степен, надали ще станем очевидци на основна смяна на обстановката. Китай, се чака да продължи да предопределя растежа на международната стопанска система и през идващото десетилетие.

Китай има над 100 града с население над 1 000 000 души. Всеки от тези градове, разполага с стопанска система, съпоставима с стопанските системи на водещи европейски страни.

Ускоряване на софтуерния напредък
Вече споменахме софтуерния напредък. Трябва да се има поради обаче, че с помощта на технологиите и софтуерния прогрес, се форсира съществено разпространяването на нови артикули.

Нови артикули могат да доближават до милиони консуматори единствено за месеци. Като образец за това може да се уточни играта Pokémon Go, която доближи до 50 милиона потребителя единствено за 19 дни. За съпоставяне, на колите са им трябвали 62 години, с цел да създадат това, на телефона 50 години, на кредитните карти - 28 години и по този начин нататък. Наблюдаваме непрекъснато понижение на периода за всеобщо разпространяване на нови артикули, точно с помощта на напредъка на технологиите. И несъмнено, с помощта на растежа на международното население.

6. Зелената гражданска война

Живеем в свят, който стартира да се стреми към по-чиста околна среда и постоянна енергийна среда. И това по натурален път води до развиването на " зелените технологии ", при изискване че няма по какъв начин да разчитаме до безспир на лимитираните ресурси от нефт и енергийни артикули, които също така са и съществени замърсители. До 2040-та година се чака да бъдат вложени над 10 трилиона $ в нови централи за зелена сила. Вятърните и слънчевите електроцентрали, се чака да създават към половината от цялата потребявана електрическа енергия, освен това единствено след две десетилетия.

Над 1 милиарда електрически коли се чака да се движат по улиците на света през 2047-ма година, съгласно прогнози на Morgan Stanley.

Променящата се демографска конструкция
Демографските трендове се трансформират непрекъснато, само че те ще доведат до основни промени през идващото десетилетие за международната стопанска система. Населението на Западните Страни ще стартира да се стабилизира, до момента в който взривът на раждаемостта в Африка и разрастващите се страни в Азия, както и урбанизацията, ще доведат до нови мегаполиси с популации от по над 50 милиона души. Прогнозите сочат, че единствено в Африка до края на 21-ви век, може да има над 13 мага-града с население по-голямо от това на Ню Йорк. До този миг, се чака нито един град от Северна Америка, Европа, Южна Африка и Китай да няма представител измежду 20-те най-населени града в света.

8. Търговският абсурд

По формулировка комерсиалните връзки сред две страни са рационални, когато и двете печелят от търговията между тях. Този принцип обаче, който бе в осовата на растежа на международната търговия от Втората Световна Война, може да не е в основата на комерсиалните връзки през идващото десетилетие. Връщане на протекционизма в международен мащаб, при който всяка страна ще стартира да се пробва да пази своите водещи промишлености, може да е новата наклонност на идващото десетилетие. Това се поде от щатския президент Доналд Тръмп и като ответна реакция, се възприе, като тактика и от доста други страни по света./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР