Светът се променя буквално и абстрактно. Това е благодарение на

...
Светът се променя буквално и абстрактно. Това е благодарение на
Коментари Харесай

Георги Бърдаров: Човешката памет е безкрайно къса и затова постоянно повтаряме грешките на историята

Светът се трансформира безусловно и нереално. Това е с помощта на осведомителния прогрес, който разрешава да се обработват големи пази данни и да се вършат динамични модели и карти. С това встъпление в актуалната география стартира присъединяване си в Посока просвета Георги Бърдаров.

Според Бърдаров сега държим света в ръцете си. Падат физическите граници - тези в пространството, само че границите на предразсъдъците в съзнанието на хората са си същите. Човекът е еднакъв и се води от едни и същи инстинкти, пристрастености, стремежи и страхове, продължи той. Манипулацията си тече по един и същи метод и по тази причина не се променяме в същността си, добави той.

Променят се технологиите и мащабите. До края на века ще имаме 10 милиарда души. Нещата, които имаме през днешния ден на 90% не са ги имали поколенията преди нас, само че воините са същите, означи гостът. Единственото създание в природата, което убива в за наслаждение, е индивидът и това не се е трансформирало в цялото развиване на човечеството, изясни той.

Според гостът човешката памет е безпределно къса и по тази причина повтаря и преповтаря всички неточности, които е допускало в предишното. В Европа сме привикнали да одобряваме мира, свободата и равенството за даденост, а не за изключение от правилото, каквито са те, изясни Бърдаров. Войната в Украйна наложи да бъде осъзнато, че това е подарък, който може да бъде загубен, добави той.

На въпрос дали увеличението на човешката популация е причина за това “убиване за наслаждение ” гостът отвърна, че колкото и комфортно да звучи, това не е по този начин. За цялата човешка история сме имали напълно мирни не повече от 300 години. Това, че се усилваме не е повода да се избиваме. Това, че сме хора е повода, съобщи той.

За първи път в човешката история ние имаме толкоз необятен достъп до информация и обучение. Във всички други исторически интервали 99% от популацията е било необразовано. Днес имаме висока просветеност, само че едни и същи инстинкти задвижват хората, изясни Бърдаров в отговор на въпрос за какво продължаваме да сме същите, макар че културата и знанието ни заобикалят. Затова моделите опциите за операция на човешкото схващане не са се трансформирали, просто средствата са други, изясни гостът.

Рецепта за превъзмогване на омразата няма, само че с цел да може да продължаваме напред, първо би трябвало да се научим да прощаваме на самите себе си, изясни гостът. Всеки един от нас носи неприятното и положителното и в случай че ние не се одобряваме, то няма по какъв начин да извиним и на другите, а омразата се преодолява, когато се помириш с останалите, добави той.

Според него няма рецепта за мира, защото по едно и също време би трябвало да помним историята, с цел да не я повтаряме, само че и да извиним и да забравим, с цел да не бъдем манипулирани.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР