Светът се превръща в арена на все по-ожесточена конкуренция и

...
Светът се превръща в арена на все по-ожесточена конкуренция и
Коментари Харесай

Радев за РСМ: Искаме да интегрираме не проблеми, а партньори

„ Светът се трансформира в сцена на все по-ожесточена конкуренция и става все по-трудно предсказуем. Трябва да подсигуряваме, че Европа освен ще премине през бурното море от рецесии, които се наслагват, само че ще има резистентен курс с ясна цел. За това са нужни сигурност, конкурентоспособност, иновативност ”, съобщи президентът Румен Радев пред участниците в събитието The World Ahead 2022, проведено от сп. " The Economist " в София.

„ Никога няма да можем да реализираме икономическо и обществено доближаване сред Севера и Юга и сред Изтока и Запада в Европа, даже с цената на европейски фондове, в случай че не реализираме научно и просветително доближаване ”, съобщи Румен Радев, представен от bTV. Той прикани за по-голяма интензивност и сериозен взор в спешни обстановки.

По думите на президента стълбовете на всеки съюз се базират на информация, дипломация, стопанска система, военна мощност и макар че Европа е постигнала значително в тези посоки, трябват още доста старания. „ Нямаме разгърната система за навременна информация освен в областта на сигурността “, съобщи Румен Радев и добави, че такава е нужна и в секторите стопанска система, просвета, технологии. По отношение на дипломацията, съгласно президента, Европа отсъства в огромния спор и в договарянията, които я засягат директно, водени в „ стратегическия триъгълник сред Съединени американски щати, Русия и Китай “. „ Трябва оттук насетне да поставим големи старания за мощна европейска дипломация, което значи също бързи, ефикасни и ясни механизми за взимане на решения “, прикани Румен Радев.

Президентът уточни, че в дълготраен план Европа ще завоюва доста от построяването на " зелена стопанска система ", само че преходът би трябвало да се случи въз основата на рационален баланс. „ За да се откажем от базови мощности – въглища, нуклеарна енергетика и газ, би трябвало първо да разполагаме с налични и надеждни технологии с огромен потенциал, които да съхраняват евтината сила “, съобщи Румен Радев и даде образец с България, която дължи 50% от енергийната си самостоятелност на базовите си мощности. Според президента ключ към бъдещето е всички страни членки да основат общ фонд със средства за създаване на нови и устойчиви технологии за запазване на сила.

В сферата на защитата Румен Радев съобщи, че е нужна интеграция в името на общата сигурност. „ Европейският фонд за защита е крачка напред, която подтиква научно-изследователската активност. Постепенно можем да стигнем до общи производства, а на  базата на общи качества ще пристигна моментът за генериране на общи сили за защита “, съобщи Румен Радев. Той прикани и за основаването на действен проект за справяне с мигрантската рецесия при неочакван внезапен напън по сухопътната граница. По думите му това ще обезпечи сигурност и ще предотврати филантропични рецесии.

В хода на полемиката, запитан за напрежението сред Русия и НАТО поради Украйна, Румен Радев уточни, че не са изчерпани средствата на дипломацията и е нужен изчерпателен разговор. „ Ситуацията е комплицирана, само че тя няма военно решение “, сподели президентът и добави, че разговорът с Руската федерация би трябвало да се води както от Европейски Съюз, по този начин и от НАТО. В отговор на въпрос за българската позиция за началото на договарянията за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония, Румен Радев съобщи, че процесът не би трябвало да се обвързва със периоди, а с реализиране на действителни резултати. „ България е виновен член на Европейски Съюз и по тази причина желаеме да интегрираме не проблеми, а сътрудници “, уточни президентът.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР