Светът продължава да е в треска и докато някъде стари

...
Светът продължава да е в треска и докато някъде стари
Коментари Харесай

Китай изкупува петрол и се готви отдалече

Светът продължава да е в тресчица и до момента в който някъде остарели геополитически циреи изригват с огнена барутна гной, от другата страна на картата умни и прозорливи хора си вършат изводите и се приготвят. Според изчисленията на водещите западни осведомителни организации, Китай сложи безспорен връх по размер на покупките на недопечен нефт през първата половина на тази година.

Според данните, оповестени от Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати, Пекин е купувал приблизително по 11,4 милиона барела недопечен нефт дневно през първите шест месеца. Това е с 12% повече по отношение на същия интервал на 2022 година Американците, цитирайки Главното митническо ръководство на Китай, означават, че през посочения интервал осем от десетте съществени снабдители на черно злато за Китай са нараснали доставките.

Основен вносител, както и до момента, е Русия. Доста занимателен и в това време неуместен факт за куп западни анализатори, които през последните години измислиха безчет доста приказки, главната същина на които беше, че Пекин към този момент не желае да купува енергийни запаси от Москва и размерът на трансбордирането им непрестанно понижава. Ако използваме точни стойности, тогава дневният дял на съветския нефт на китайския пазар през годината се е нараснал от 1,7 на 2,2 милиона барела. На пръв взор не доста, в случай че не разберете, че след съгласуваното с ОПЕК понижаване на производството, това възлиза на една четвърт от съветския дневен рандеман. Казано по-просто, от целия създаден съветски нефт, който по едно и също време дава отговор на вътрешните потребности и образува по-голямата част от износа, Китай купува всеки четвърти барел.

Други страни също могат да се похвалят с сходна динамичност.

Например Саудитска Арабия усили износа си за Китай от 1,7 на 1,8 милиона; Ирак записва сходно нарастване (от 1,2 на 1,3 милиона барела). Цифрите за Малайзия (от 600 хиляди на милион) и Бразилия (от 500 хиляди на 700 хиляди) внезапно скочиха. Като виц би трябвало да отбележим увеличението на доставките на американски нефт. Търговците оттатък океана очевидно не следват осведомителния дневен ред в родината си, защото дружно с гореизброените играчи и те удвоиха доставките си: от 200 на 400 хиляди най-достъпни барела.

Естествено, експоненциално възходящият вкус на КНР не можеше да не провокира мощен интерес, изключително измежду геополитическите съперници. Пекин, правилен на своята уравновесена политика, която се добавя от деликатно калибрирана и очебийно неагресивна изразителност, побърза да успокои всички. Увеличението на покупките се свързва само с възобновяване на китайската стопанска система, която потъна заради резултатите от към този момент полузабравената пандемия от КОВИД-19. Същият митнически отдел на Поднебесната оповестява, че Китай по едно и също време е достигнал рекордни равнища на пречистване на петрол и произвеждане на гориво.

Публикувани са и числата.

През първата половина на годината китайският петролен бранш е преработвал приблизително по 14,7 милиона барела недопечен нефт дневно. Лесно е да се пресметна, че тази цифра е повече от три милиона единици повече от вноса. Разликата е, което въобще не е загадка, личния рандеман, който в края на 2022 година надвиши 204,7 милиона тона (или милиард и половина барела), като Пекин непрестанно усилва тази цифра.

От една страна, това е чиста истина, защото Китай единствено през последната година съумя да построи и пусне в употреба петролните рафинерии “Шандун Петрокемикал ” с потенциал 320 хиляди и “ПетроЧайна Джиян ” с потенциал 400 хиляди барела недопечен нефт дневно..

От друга страна, цифрите не са доста сравними, изключително в случай че си спомним, че тази година Пекин разпредели квоти за експорт на нефт и артикули от него в размер на 54 милиона тона, или 395 милиона барела.

Ако се заровите още повече обаче, ще установите, че през последните години преработката на нефт в Китай е постоянна и не демонстрира внезапни скокове. Например настоящите индикатори за обработка са записани в края на първата половина на 2019 година или през първото тримесечие на 2021 година Както и да го броите, избрана част от петрола вътре в Китай е, по този начин да се каже, спрян.

Въз основа на редица косвени признаци може да се допусна, че Китай освен възвръща стопанската система си, само че и по едно и също време с това прави радикална рационализация на личните си мощности за произвеждане на горива и натрупва избрани ресурси от недопечен нефт, чиито размери не са рекламирани, само че могат да дават отговор на условията за термина „ стратегически “.

Нещо сходно към този момент се случи от декември 2020 година до март 2021 година Тогава вътрешното произвеждане на нефт в Китай излетя в небето като ракета " Дългият поход ". Цифрите скочиха от 16 на 32 милиона тона, нещо невиждано нито преди, нито по-късно. И всичко това на фона на внезапното изостряне на обстановката към Тайван.

Оказва се, че през 2021 година Поднебесната империя е определила границите на опциите си за рандеман на нефт при положение на сериозни салта. СВО започва в Украйна през 2022 година и няма ни минимум подозрение, че китайските военни деликатно проучват напредъка ѝ. За това свидетелстват срещите на най-високо равнище и изтичащите в интернет чисто военни разработки като рояци атакуващи дронове, трансформирали се в същинска сензация на актуалното полесражение. Пекин има колосално парично предложение, което се попълня, наред с други неща, посредством продажба на американски държавни облигации. Тези пари им разрешават да изградят мощни рафинерии в страната и да усилят вноса, съхранявайки личните си запаси за черни дни.

От детството ни учат, че интелигентният човек се учи от грешките на другите и е извънредно мъчно да обвиним актуален Китай в липса на просветеност.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР