Светът отбелязва абдикацията на датската кралица Маргрете и възкачването на

...
Светът отбелязва абдикацията на датската кралица Маргрете и възкачването на
Коментари Харесай

Няма повече кралици в Европа след абдикацията на Маргрете

Светът отбелязва абдикацията на датската кралица Маргрете и възкачването на престола на нейния наследник Фредерик. С ротацията в кралския двор си отива една цяла ера, настава ново потомство само от мъже-монарси – преди още веднъж да пристигна поколението на кралиците.


Каква е обстановката сега, наблюдава кралският сътрудник на нидерландската телевизия RTL. В момента Ниделандия си има крал Вилем-Александър, Швеция - Карл Густаф, Норвегия - Харалд и несъмнено - Чарлз.

През последните обаче обстановката е била в интерес на кралиците през последните десетилетия. Маргрете беше на датския престол в продължение на 52 години, починалата кралица Елизабет - 70 години до гибелта си. В Нидерландия отпред са били цяла поредност от дами- Беатрикс, Юлиана, Вилхелмина и Ема.


За благополучие, няма да минат епохи, преди още веднъж да се появи кралица. Расте ново потомство дами водачи, които рано или късно ще наследят бащите си. Това са шведската принцеса Виктория, нидерландска Амалия, белгийската принцеса Елизабет, испанската принцеса Леонор.


Датската кралица разгласи изненадващо абдикацията си по време на новогодишното послание към нацията. И за разлика от кралския двор във Англия, новият крал отхвърли да има обилни церемонии като на Чарлз и Камила.


Церемонията се състоя само с сключване на декларация за абдикация по време на сесия на Държавния съвет. След това министър-председателят Мете Фредериксен публично прогласява Фредерик за крал на Дания на балкона на двореца Кристиансборг.

В речта си Фредерик похвали майка си Маргрете. " Тя постоянно ще бъде запомнена като изключителна кралица " Това е задача, с която се заех с горделивост, почитание и наслада.

Основата причина 83-годишната Маргрете да се отдръпна е интервенцията на гърба, която претърпя през февруари предходната година. Според нея това дава " мотив да се мисли за бъдещето ".

В Дания не е признато монарх да абдикира. Маргрете е първият датски монарх, който абдикира от 900 години. През 1146 година датският монарх крал Ерик III се отхвърля от трона за финален път. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР