Светът не избра Белоградчишките скали за едно от новите седем

...
Светът не избра Белоградчишките скали за едно от новите седем
Коментари Харесай

Виолета Радомирска като Кармен: Желанието и животът са по-силни от всичко

Светът не избра Белоградчишките скали за едно от новите седем чудеса, само че режисьорът Пламен Карталов трансформира естествения фон на скалите в натурален декор на оперни спектакли и балет. За 4-та поредна година под едрите звезди на лятното небе музиката на Ж. Бизе звучи фантастично, а декорът на Белоградчишките скали има изключително влияние.
Преди спектакъла се срещам с Виолета Радомирска - българска оперна певица, мецосопран, която повече от 20 година живее в Швейцария. А в този момент е в ролята на Кармен в представлението на Софийската опера и балет в Белоградчик. Родена в София, още като дете извършва солови партии за детския радиохор. През 1995 година стартира образованието си в Музикалната академия, където учи пеене при Александрина Милчева. Две години по-късно извършва на сцената на Софийската опера първата си значима роля в " Севилският бръснар ".
Пее най-вече в Германия, Швейцария и Австрия. Заминава през 1999 година за Цюрих. Няколко години получавах стипендия от локален предприемач, който поддържа 10 български музиканти в тези извънредно тежки години - в края на държавното управление на Жан Виденов през 1996 година – 1997 година, когато думата „ просвета “ не се и загатваше. Лично интендантът на Цюрихската опера Александър Перейра е определил кои тъкмо музиканти да получат тази стипендия. Сред тях е и Виолета. Две години, до момента в който певицата специализира, тя получава тази стипендия. След като приключва образованието си, я канят да се явява на кастинг за оперното студио в Цюрих.
Публиката изпрати Кармен на Радомирска с продължителни овации, както и с голям брой аплаузи за сътрудниците й. Ето какво показа тя пред Actualno.com:

Декорът е по-скоро за феновете. За мен Кармен  дали е в зала, дали е тук, разлика не чувствам. За мен е задоволително да виждам публиката и влизам в облик.

За много… (замисля се). Загубила съм броя, само че ще Ви кажа, че е сред 15 - 20.

Не, не съм и конформист, не съм и бунтовник. По-скоро човек влиза в облик, приема се и изживява други страсти, други облици, които в действителния живот не би могъл.

За първи път изпях ролята с режисурата на една превъзходна испанска режисьорка - Мария Елена Мексия, която сама в себе си имаше испанска кръв и доста обстоятелствено ми обясняваше. Дебютът ми в ролята беше в Пловдив преди 3 години. От Кармен научих, че желанието и животът са по-силни от всичко.
С тези думи се деля с красивата Кармен на Виолета Радомирска.  " Опера на върховете " е в разгара си. Остава да се види още " Мюзикълът " Мамма мия ". Той се играе още от предходната година. Спектаклите се посещават освен от жителите на Белоградчик и близките градове, само че идват и хора от прилежащите страни Сърбия и Румъния, както и от цяла Европа. Изключително интeресна е и фестивалната импресия „ Вагнер Магура – Богове, Великани, Джуджета, Валкюри ”.
Освен насладата от музиката, ще може да дегустирате и вино. В рамките на към два часа, в самата пещера, хората могат да се насладят на осъществяванията онлайн и както в самата опера, действието се развива измежду джуджета и митични фигури, такива каквито има в тетралогията на Рихард Вагнер. Почитателите на Рихард Вагнер от 26 – 31 юли могат да видят спектаклите в пещера " Магурата " – " Вагнер Магура ". Същата импресия ще се играе и от 1 до 4 август. Началото там е в 11 часа. Препоръчително е хората да са с ниски спортни обувки, с равна подметка, да си носят и топла дреха, тъй като температурата в пещерата е 12 градуса.
Създадена е организация за осъществяване на фестивала. Девойки посрещат още на паркинга посетителите и им раздават рекламни материали и листовки с исторически бележки за Белоградчишката цитадела. Предприети са охранителни ограничения, а рейсовете докарват всеки час туристи и фенове на музиката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР