Светът „не е на път“ да постигне целите, определени от Парижкото споразумение за климата, казва ООН

...
Според първия доклад на ООН за напредъка по споразумението, светът
Коментари Харесай

Според първия доклад на ООН за напредъка по споразумението, светът е опасно отклонен от курса си в постигането на целите на Парижкото споразумение за климата за намаляване на въглеродното замърсяване и стимулиране на финансирането за развиващия се свят.

Парижкият договор от 2015 г. успешно стимулира действията в областта на климата, но „необходими са много повече сега на всички фронтове“, се казва в доклада, който ще подкрепи решаваща среща на върха за климата в Дубай в края на годината.

„ светът не е на път да постигне дългосрочните цели на Парижкото споразумение, включително ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий от прединдустриалната епоха, се казва в доклада.

Глобалните емисии на парникови газове трябва да достигнат връх до 2025 г. и да спаднат рязко след това, за да се запази целта от 1,5C, се казва в прегледа, базиран на основна научна оценка на научния консултативен панел на IPCC на ООН.

Постигането на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. – друга цел на Париж – също ще изисква постепенно премахване на изгарянето от всички изкопаеми горива, чиито емисии не могат да бъдат уловени, се казва в него.

Колко бързо да се прочисти глобалната икономика от нефт, газ и въглища, ще бъде горещо оспорвано на двуседмичните преговори на 196-те държави COP28, които се провеждат в Дубай от началото в края на ноември.

Докладът за преглед също така казва, че чистата енергия трябва драстично да се увеличи, според първата карта на ООН за напредъка на света в постигането на целите на Парижкото споразумение за климата.

„Увеличаване на възобновяемата енергия и постепенно премахване на всички неотслабените изкопаеми горива са незаменими елементи на справедливите енергийни преходи към нетни нулеви емисии“, се казва в него.

„Неотслабени“ се отнася до липсата на каквато и да е технология, която премахва въглеродните емисии, било то при източника или от атмосферата.

G20's тежест

Глобалните емисии на парникови газове трябва да достигнат връх до 2025 г. и да спаднат рязко след това, ако човечеството иска да ограничи глобалното затопляне в съответствие с целите на Париж.

Емисиите вече са достигнали връх в развитите и няколко развиващи се страни, но са продължава да расте в много от най-големите икономики в света, според първата глобална оценка на напредъка на ООН за постигане на целите на Парижкия договор от 2015 г.

С изключение на спада през 2020 г., когато световната икономика се забави поради пандемията от Covid, Емисиите на CO2 се движат на около 40 милиарда тона годишно от 2019 г. насам.

„Знаем, че тежестта на реакцията е върху 20 държави“, шефът на ООН по въпросите на климата Саймън Стийл, имайки предвид държавите от Г-20 – провеждащи среща на върха този уикенд в Делхи – които представляват около 85 процента от глобалните емисии.

„Комюникетата на [Г-20] са крайно неадекватни“, добави той.

Само Китай, Съединените щати, Европейският съюз и Индия допринасят за повече от половината от общите емисии .

„Глобалният преглед на доклада е призив за радикални и незабавни действия за постигане на целите на Парижкото споразумение“, коментира Том Еванс, политически анализатор в климатичния мозъчен тръст E3G.

Прегледът също така подчертава необходимостта от бързо и радикално да увеличат финансовата подкрепа за развиващите се нации, така че те да могат да се адаптират към метеорологичните бедствия, предизвикани от климата, които вече разяждат техните икономики.

Много африкански нации, вече затънали в дългове, се борят да се откажат от изкопаемите горива, дори когато техните хазни са изтощени от влошаващите се суши, наводнения, горещи вълни и бури.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР