Светът може да отчете нов среден температурен рекорд през 2023

...
Светът може да отчете нов среден температурен рекорд през 2023
Коментари Харесай

2023 г. може да е най-горещата година в историята на света

Светът може да регистрира нов междинен температурен връх през 2023 година или 2024 година поради изменението на климата и предстоящото завръщане на метеорологичния феномен Ел Ниньо , оповестява " Ройтерс ".

Според климатолозите след три години на климатичната фаза Ла Ниня в Тихия океан, която нормално намалява леко температурите в международен мащаб, по-късно тази година светът ще преживее завръщане към Ел Ниньо - по-топлия аналог.

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, в резултат на което температурата на повърхността на океана се повишава.

" Ел Ниньо нормално се свързва с рекордни температури в международен мащаб. Все още не е известно дали това ще се случи през 2023 година или 2024 година, само че съгласно мен е доста евентуално ", съобщи Карло Буонтемпо, шеф на Програмата " Коперник " на Европейски Съюз в региона на изменението на климата.
 Сушата в Европа - най-лошата от 500 години
Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Изследовател от Европейска комисия ревизира данните до XVI век

По негови думи климатичните модели допускат връщане към изискванията на Ел Ниньо в края на бореалното лято и опцията за развиване на мощен Ел Ниньо към края на годината.

Най-горещата година в света , като тя съответства със мощната фаза на Ел Ниньо. Изменението на климата обаче е подхранвало рискови температури даже в години без това събитие.

и са показателни за по-дългосрочната наклонност на стопляне, провокирана от излъчванията на парникови газове.

Фридерике Ото, старши учител в Изследователския институт " Грантъм " по въпросите на изменението на климата и околната среда към Лондонското учебно заведение по стопанска система, съобщи, че температурите, подхранвани от Ел Ниньо, могат да влошат въздействието на изменението на климата, което страните към този момент изпитват, и да доведат до тежки горещи талази, суша и горски пожари.
 Топенето на леда в Антарктика ще забави отвесните океански течения
Топенето на леда в Антарктика ще забави отвесните океански течения

Ново проучване демонстрира риск за океанските хранителни вериги

" Ако Ел Ниньо се развие, има огромен късмет 2023 година да бъде даже по-гореща от 2016 година, като се има поради, че светът продължава да се затопля, а хората не престават да горят изкопаеми горива ", означи той.

Учените " Коперник " през днешния ден разгласиха отчет, в който се правят оценка климатичните рискови феномени, които светът претърпя през 2022 година - петата най-гореща година в историята.

През предходната година Европа претърпя, а провокираните от изменението на климата рискови дъждове предизвикаха пагубни наводнения в Пакистан. През февруари пък спадна до рекордно ниско равнище.

Средната световна температура в света понастоящем е с 1,2 градуса по-висока, в сравнение с в прединдустриално време.

Въпреки че множеството от огромните източници на излъчвания в света дадоха обещание да понижат чистите си излъчвания до нула, световните излъчвания на въглероден диоксид през предходната година продължиха да нарастват.
 Европа изпраща най-горещото лято в историята си
Европа изпраща най-горещото лято в историята си

Рекордни температури са регистрирани през август 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР