Светът извън Америка обикновено стои буден цяла нощ да проследи

...
Светът извън Америка обикновено стои буден цяла нощ да проследи
Коментари Харесай

Френски вестник: Доналд Тръмп използва разделението на САЩ в междинните изборите

Светът отвън Америка нормално стои безсънен цяла нощ да наблюдава американските президентски избори. На междинните избори обаче не се гледа като на световно събитие. Само че този път нещата са разнообразни. По целия свят резултатите от тазгодишните междинни избори в Съединени американски щати ще се преглеждат като основен тест дали Доналд Тръмп е трансформирал трайно Америка. Залозите не са били по-големи от десетилетия, отбелязва английският в. "Файненшъл таймс " в навечерието на вота.

Ако републиканците се оправят добре, мнозина ще заключат, че тръмпизмът е тук задълго. Останалият свят ще би трябвало да се настрои дълготрайно за една Америка, мощно протекционистка и по принцип подозрителна към споразуменията, без значение дали те се отнасят за климатичните промени, оръжейния надзор, бежанците или имиграцията. Ако тази нощ обаче съумеят демократите, задграничните критици на американския президент ще се вкопчат в вярата, че годините на Тръмп може да се окажат просто особеност и предходна Америка ще се върне.

На днешните междинни избори президентът на Съединени американски щати употребява разделянето в страната, с цел да резервира надмощието си, показва френският в. "Фигаро ". Две години след изненадващото му избиране, Доналд Тръмп още веднъж залага всичко на урните. Междинните избори ще дефинират идващите му две години в Белия дом, а може би и повече. Президентът изцяло осъзнава какъв е залогът и вложи цялата си сила в акцията, играейки смело с картата, че изборите са референдум за личното му ръководство. Изоставяйки на втори проект множеството от президентските си отговорности, Тръмп прекара цялата минала седмица на път, участвайки в по две-три обществени прояви на ден, с цел да активизира последователите си. Въпреки всеобщото ликвидиране в синагогата в Питсбърг в края на октомври, той бързо захвърли имиджа на обединител и се върна на обичаната си тематика: имигрантската опасност, олицетворена от "керван " от хора, които се движат пеш и са на 1500 км от границата. Макар да посочи позитивните стопански индикатори, той не се концентрира прекомерно върху тях, уверен, че положителните вести "приспиват " гласоподавателите, добавя вестникът.

Тръмп е оптимист, до момента в който допитванията предсказват "синя вълна " (цветът на опозиционната Демократическа партия) на междинните избори, написа в. "Ню Йорк пост ". Синята вълна ще връхлети с цялостна мощ на днешните избори съгласно организациите за социологически изследвания, съгласно които демократите ще завоюват безпроблемно 23-те места, които са им нужни, с цел да получат надзор в Камарата на представителите в Конгреса. Оптимистично настроеният Тръмп обаче предвижда победа в Сената (където, отново съгласно сондажите, републиканците имат положителни изгледи да запазят или усилят болшинството си), а даже и в Камарата. Какъвто и да е изходът, Тръмп ясно даде да се разбере, че тези междинни избори в действителност са избор за него. В избран смисъл се гласоподава и за мен, съобщи той на протест.

Доналд Тръмп приключи една предизборна акция, основаваща се на страха, гнева и разделянето, гласи заглавие във в. "Ню Йорк таймс ". Президентът завърши акция в жанр "ние против тях ", построена върху мрачни тематики като страха, национализма и расовата злост, пробвайки се да избави контрола на републиканците върху Конгреса през идващите две години от мандата си. В резултат на подстрекателската, изпълнена с нападки акция на Тръмп сме очевидци на евентуално най-поляризираните междинни избори в новата ни история. Тръмп се заигра с разривите в американското общество, както никой различен президент, откогато настъпи епохата на гражданските права. Противоречията, извадени на бял свят и задълбочили се в последните седмици, наподобява ще се запазят много след изборния ден, предвижда вестникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР