Света Богородица съпътстваше миряните по време на семейното поклонение. Монаси

...
Света Богородица съпътстваше миряните по време на семейното поклонение. Монаси
Коментари Харесай

Кораб стана храм във водите край Атон

Света Богородица съпътстваше миряните по време на фамилното поклонение. Монаси донесоха с лодка мощите на oceм светци от манастирите на Света гора.

Осмият поклоннически тур за дами и техните фамилии край Света гора заведе през уикенда 150 души в Гърция. Мисията беше осъществена с благословията на българския и съветския патриарси Неофит и Кирил, както и със съдействието на посолството на Русия в София, Руската черква " Св. Николай " - подворие с настоятел Архимандрит Филип и Балканското Атонско Сдружение към Света гора. Съвместното поклонение на мъже, дами и деца, не е нещо всекидневно, тъй като от епохи монашеската общественост на полуостров Атон, където има 20 православни манастира, е неразрешена територия за дамите. Забраната е включена даже в контракта на Гърция за присъединение към Европейски Съюз. Жените могат да се приближат с транспортен съд най-вече на 500 метра от брега. Всичко потегля от едно остаряло поверие. Според него Света Богородица дружно със Свети Йоан тръгнали на път за Йопа в Кипър, с цел да посетят Свети Лазар. Изведнъж лодката се олюляла, изгубила курса си и се озовала на тогавашния към момента езически Атон. Поради бурното море лодката се разрушила покрай днешния манастир " Ивирон ". Божията майка изплувала на брега и се въодушевила от дивната хубост на планината, благословила я и замолила Сина си да трансформира това място в нейна градина.

Изведнъж чула глас: " Нека това място да бъде твое завещание и твоя градина, парадайс и небе и избавление за тези, които търсят избавление ". Оттогава планината е отдадена на Света Богородица като нейна градина, в която не се разрешава наличието на други дами с изключение на Божията майка. Сега даже и женски животни не могат да се внасят в монашеската република, като се изключи кокошки, които снасят яйцата, нужни за Великден и за изработката на бои от черупките им, употребявани в зографисването на икони. Носят се непотвърдени клюки, че по времето на гръцката революция Атон е бил леговище за доста бежанци сред които е имало и дами, деца и девойки. Но това са единствено клюки и догатки. От 1953 година обаче има закон, съгласно който нахлулите на полуострова дами подлежат на затвор от два месеца до година.

За първи път смесено поклонение край Света гора е проведено през 2011 година от Балканското Атонско съдружие. Това никога не е туристически корабоплаване, а точно поклонение, защото корабът се трансформира в храм тъкмо за три часа и половина. И този път българи, руснаци, украинци, даже една православна полякиня и сириец, потеглиха за Света гора с дълбоката си религия, с цел да се помолят дружно. Руската черква в София сплоти още три храма в това неповторимо по рода си религиозно странствуване. Миряните от храма " Свети Николай " се сплотиха с поклонниците от църквите " Света Неделя, " Свети Мина " (Модерно предградие) и " Св.Св.Кирил и Методи ". Тази група бе делегирана от отец Серафим от храма " Св.Мина ". Корабът отплава от Уранополис към водите на Атон, минавайки съгласно разпоредбите на 500 метра от брега.

Красивите манастири бяха накацали сред скалите на планината като ястреби в гнездата си. Морето беше безпрепятствено като езеро. Корабът и този път не остана без нормалните си придружители. Ескорт от големи бели чайки ни съпровождаше през цялото пътешестване като въздушна защита. Председателят на Балканското Атонско съдружие Андрей Кристов разказваше на миряните историята на всеки от манастирите, около които минавахме. Изведнъж той замря! После с трептящ глас обърна вниманието на всички в кораба към върха на планината Атон. Точно над най-острата част на вършината неподвижно стоеше снежнобял облак. Андрей Кристов изясни на всички, че съгласно доста остаряло вярване, в случай че небето е кристално чисто и над връх Атон стои един бял облак - това е Светата Божия Майка, която сега е тук и бди над нас.

Точно по обяд на 24 юни облачето не смени формата си нито за момент, което хвърли поклонниците във екстаз. Въпреки, че поклонението се реализира на транспортен съд и по вода, дамите съблюдаваха строгия дрескод за случая - дълги до земята поли и кърпи на главите. В йерархията на атонските манастири номер 1 е Великата Лавра. През десетте века на своето битие резервира това състезание поради своето богатство и скъпите предмети, които съхранява. Разположен е в югоизточния завършек на полуострова върху стръмна, висока 150 метра канара в подножието на планината Атон. Основан е през 963 година от монаха Атанасий Атонски, който сложил началото на атонската монашеска общественост. В манастира има общо 37 параклиса. Всеки един манастир се слави с голямата си библиотека и ръкописи. Те като че ли се конкурират кой какъв брой хиляди книги съхранява.

Например, библиотеката на Великата Лавра пази 2046 ръкописа, 165 ръкописни книги и 3000 печатни. В манастира се пазят и реликви, измежду които част от плащеницата на Исус Христос, и мощи на доста светци. В тази обител живеят 64 монаси. Най-населеният манастир пък е Ватопед, в него населяват 163 монаси от разнообразни страни. За съпоставяне в българския Зографски манастир монасите са 48. В Ксиропотам се намира част от дървото, на което е разпънат Иисус Христос, както и част от плащеницата му и венеца. В гръцкия манастир Дохиар се намира чудотворната икона на " Св. Богородица Всечуваща " дружно с над 3000 книги. Иконата се назовава по този начин, тъй като доста бързо чува молитвите и ги извършва. В Русия съвсем във всеки дом има по една такава иконка. Огромния съветски манастир " Пантелеймон " е относително нов и извънредно хубав.

Някога, преди Октомврийската гражданска война, тук е имало над 2000 монаси, само че в този момент са 88. Светата обител впечатлява са 33 камбани, като една от тях тежи 13 тона. Тук са иконите на Св. Панталеймон и елементи от чудотворните мощи на светеца. В манастирската библиотека се съхраняват 1320 гръцки ръкописа, 600 славянски и над 20 000 печатни книги. Манастирът " Пантелеймон " е постоянно е посещаван от президента на Русия Владимир Путин и съветския патриарх Кирил. Българският Зографски манастир не е на брега, само че до момента в който минаваме край пристанището му си припомняме легендата за основаването му. Създаден е през 919 година от тримата братя монаси Мойсей, Ааарон и Йиоан от Охрид. Те обаче не знаели кой светец да изберат за собствен настойник. Тогава приготвили дъска, на която всеки да напише името на светеца, който предлага.

Внезапно обаче се извила стихия и братята се прибрали да нощуват. Когато се събудили на сутринта, на дъската бил изписан ликът на Свети Георги, който те нарекли Зограф, защото самичък се бил изографисал върху парчето остаряло дърво. В Зографския манастир Паисий Хилендарски довършва своята " История славянобългарска ", въпреки да се замонашва в Хи-лендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен. По исторически данни през 11 век на Света гора е имало към 180 манастира, а през 13 век броят им стига до 300. В следствие обаче огромна част от тях са разрушени от пирати, кръстоносци и османски нашественици. В резултат на това в днешни дни на територията на Света Гора има двадесет огромни манастира - 8 от изток, 8 от запад, и 4 навътре в планината. От тях 17 са гръцки, един български, един сръбски, и един съветски. Те от своя страна имат дванадесет скита и други дребни колиби и килии за обитаване както по крайбрежието, по този начин и във вътрешността. На територията на Света гора по последното броене живеят 2300 монаси. Те съблюдават остарелия църковен жанр по Юлиянския календар с 13 дни обратно от нас и са с четири часа напред по тъй наречените византийско време. Съобразени с него са и стрелките на часовниковата кула на съветския манастир " Св. Пантелеймон ", която се вижда отдалеко. Докато съзерцавахме манастирите и слушахме деликатно историята на всеки един, внезапно корабът ни се приближи до брега на по-малко от разрешените 500 м разстояние!

Дали не съгрешихме? Не, това беше, с цел да улесним монасите, които пътуваха към нас с дребна лодка от манастира Ксенофонт. Носеха нещо в голям бежов куфар. Това бяха мощите на 8 светии за молебена и светата литургия, която се организира на кораба. И не щеш ли дълго чаканият миг настъпи. За три часа и половина морският съд се трансформира в храм! Долната част на кораба съумя до побере всичките 150 души, до момента в който отците се готвеха за молебена. Бяха изнесени частиците от дървото на Животворящия Кръст Господен, мощите на светите апостоли Андрей Първозванец, част от главата на свети архи-дякон Стефан, парченце от десницата на св. Великомъченик Пантелеймон - лечителя, десницата на свети великомъченик Георгий Победоносец, костица от левия крайник на света великомъченица Марина и на св. Анна Праведна. Специално внимание бе отделено на мощите на светците Филип и Варнава, защото навръх 24 юни се празнува техният празник. Молебен пред атонските светини бе отслужен от настоятеля на Руската черква в София - архимандрит филип, дружно с отец Серафим от софийския храм " Св. Мина " и отеца на манастир Ксенофонт йеросхимонах Йороним. Божествената работа във водите на Атон разчувства всички поклонници, пристигнали да се помолят. Най-малката християнка беше едвам на 6, а най-възрастната - на 86 години.

Преди службата богомолците предадоха на атонските монаси листчета с написаните имена на техните близки, с цел да могат отците да ги зачетат за здраве по време на техните молебствия. А имената на тези, които към този момент не са измежду нас, ще бъдат упоменати от монасите за безконечен упокой на душите им. По време на молебена присъстващите подпяваха заедно " Господи, помилуй! ". Пригласяха им единствено чайките на фона на морската тишина и лекия бриз. След привършване на литургията и молебена безусловно всички богомолци се допряха до мощите на светците, отправяйки молби. Някои допираха закупените авансово икони и кръстчета, като по този метод те се освещават. Други пък дълго не отлепваха чела от светините потопени в молитвите си. Страдащите със сълзи на очи се молиха на св. Пантелеймон за излекуване. Тези, които имаха належаща потребност от помощта му, им бе разрешено да минат даже наново, за укрепване на молитвата към светеца.

Миряните получиха иконки с облика на Свети Пантелеймон, осветени в светогорския манастир Ксенофонт, както и ленти от манастира Ватопед, осветени върху Великия пояс на Света Богородица. През цялото време на богослужението корабът леко плаваше и от ден на ден приближаваше връх Атон. Онзи тайнствен облак продължаваше да стои там, над върха, имобилен и недокоснат - четири часа в една и съща форма! До манастира " Св. Павел " корабът обърна посоката си и пое назад, Въпреки че малко бяхме нарушили водната граница, морето не ни се разсърди и до последно бе благосклонно към нас. Отците пристигнаха с лодката да си приберат светите мощи и да се сбогуват с богомолците. Те дълго ни махаха с ръце, отдалечавайки се към своя свят на размисъл и молебствия за избавление на душата. Така приключи осмото по ред поклонение на дами и техните фамилии във водите на Света гора Атон. За да потвърди, че и корабът може да се трансформира в храм, стига вярата да е същинска, мощна, дълбока и осъзната.
Защото Бог е на всички места. И Бог е обич.

Оля АЛ-АХМЕД, в. Труд
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР