Свещеникът, който над 50 години служи в Златоград и приживе

...
Свещеникът, който над 50 години служи в Златоград и приживе
Коментари Харесай

Светец приживе: Златоград обяви отец Аролски за светец

Свещеникът, който над 50 години служи в Златоград и приживе бе разгласен за светец - това е отец Атанас Аролски. В неделя признателните му съграждани ще открият негова паметна плоча до основния вход на издигнатата през Възраждането църква " Св. Георги ". Поставиха я на стената до входа на 153-годишния храм - симетрично на възрожденския просветник Яков Змейкович, дълготраен преподавател в Златоград, изхвърлил турския и гръцкия език от образованието и преподавал единствено на български, написа " 24 часа ".

Автор на паметния барелеф на свещеника е пловдивският ваятел Атанас Карадечев, а основатели са златоградчаните Румен Цонев и Александър Митушев.

" Отец Аролски идва в Златоград, когато е на 24 години, и близо половин век отдава живота си в работа на църквата и хората.За локалните поданици беше като патриарх - умен,
хуманен и честен ",

споделя Румен Цонев. Свещеникът е роден в Деня на националните будители през 1919 година в чепеларското село Павелско, второ дете на Мария и Ангел Аролски, които имат още 5 деца.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР