Свързаност безспорно ще бъде технологичното понятие на 2018 година. Световните

...
Свързаност безспорно ще бъде технологичното понятие на 2018 година. Световните
Коментари Харесай


Свързаност безспорно ще бъде технологичното понятие на 2018 година. Световните лидери в

Свързаност несъмнено ще бъде софтуерното разбиране на 2018 година. Световните водачи в региона към този момент приказват за ново потомство мрежи за транспорт на данни – 5G. А упованията са, че качествено ще се промени методът, по който споделяме с най-различни безжични свързани устройства – вкъщи, на работното място, в колата и в градовете, където живеем.

Това ще наложи потребността от все по-високо качество на мобилната интернет връзка, както и на широколентовия достъп до дома.

Вече са ясни и новите устройства и технологии, които потребителите ще могат да тестват в най-близко бъдеще. Месец преди Световния мобилен конгрес в Барселона, трендовете бяха показани в Лас Вегас - на международното ревю на Асоциацията на потребителските технологии. Сред тях се отличават: домашни роботи, които да ни забавляват и действително да си играят с нас; виртуални асистенти като тези на Гугъл и Alexa, които поемат от ден на ден от функционалностите на персонални асистенти; приложения за здраве, които надскачат фитнес приложенията с учудващи качества като това на Testdrop, което тества качеството на питейната вода въз основата на електрическото поле към нея. При телефоните трендовете са: огромен изчерпателен екран, извънредно ярки цветове и една от най-горещите трендове на 2017-та, която ще се доразвива и през 2018 година - фокус върху сигурността с вградени в екрана разнообразни видове скенери за различаване на притежателя на телефона.

Къде сме ние?

Българите следват трендовете постепенно, само че поредно, съгласно маркетинговите изследвания на организация Галъп Интернешънъл, инициирани от VIVACOM.

Потребителите на мобилни услуги все по-рядко употребяват телефоните си единствено за позвънявания. Доказателство за това е плавното нарастване на каузи на мобилния интернет, както в проектите за гласови услуги, по този начин и в независимите пакети за тази услуга. В рамките на една година потребителите, употребяващи телефона единствено за диалози, са намалели от близо 60% до 51%.

Ако към момента всеки втори в България употребява единствено гласови услуги от телефона, то към този момент близо 10 % от потребителите употребяват карти с включена услуга единствено мобилен интернет и боравят само с интернет връзката на мобилното си устройство - за една година ползвателите на сим карти единствено с интернет достъп са се нараснали с два 2 %.

Тенденцията за прилагане на мобилен интернет е плавна и постоянна и се чака да бъде затвърдена през актуалната 2018 година, считат експертите от VIVACOM.

В всекидневието на българите sms-ите окончателно изгубиха позиция за сметка на мобилните приложения като viber, what’s up и skype – едвам 3% към момента пращат sms всеки ден, до момента в който близо една трета от потребителите - 28% - влизат всекидневно в мобилни приложения за връзка като Viber, WatsApp или Фейсбук messenger. Гласовата поща и mms-ите също отпаднаха като табиет и към този момент се доближават до нулата на ползване - едвам 2% употребяват гласова поща всекидневно и едвам 1% % от хората прибягват всеки ден до имиджови известия.

Навиците ни се трансформират и по повод използването на интернет през телефона – въпреки и с дребна разлика, пристрастените към обществените мрежи, които най-малко един път на ден посещават през мобилния си телефон Фейсбук, Twitter или LinkedIn, към този момент са повече от хората, ежедневно прибягващи до интернет търсачките - 36% против 33%. Въпреки огромните благоприятни условия на 4G технологията, обаче, гледането на видео и телевизия през мобилна мрежа към момента не ни е табиет – към този момент единствено 2 % от българите се възползват от удобството да гледат телевизия на телефона си всеки ден. Прогнозите на специалистите от VIVACOM обаче са за повишаване на тези проценти в идващите 2 години, както и за разширение на търсенето на висококачествена интернет връзка до дома, поради трайната наклонност към нарастване на потреблението на интерактивна телевизия у дома.
Най-използваното мобилно приложение от потребителите на мобилен интернет у нас е Фейсбук, следвано от Viber. През миналата година, обаче, обществената мрежа отстъпва позиции на личното си приложение Фейсбук Messenger, което от края на 2016 доникъде на 2017 усилва каузи си от 15 на 25%, а Фейсбук губи българската мобилна публика с 13% за по-малко от година.

Научаваме се и все по-често да пазарим в крачка. Близо една четвърт от българските консуматори на мобилен интернет към този момент пазарят онлайн през телефона си. Само преди повече от година – в края на 2016-та, те са били единствено 15 %.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР