Свързано ли е името на известния сладкиш по някакъв начин

...
Свързано ли е името на известния сладкиш по някакъв начин
Коментари Харесай

Защо популярният десерт се нарича „наполеонка“?

 сладкиш-наполеонка

Свързано ли е името на известния сладкиш по някакъв метод с великия френски военачалник?

Известната торта „ Наполеон “ в началото не е обвързвана с Наполеон Бонапарт. Появява се доста по-рано, а името идва от френското napolitain, което значи „ неаполитанец “.

Този десерт се назовава още mille-feuille – бял равнец, което загатва за огромния брой пластове. Рецепти за торта под същото име са открити в готварски книги даже през 16 век, до момента в който доста откриватели са сигурни, че самият десерт е съществувал и преди.

Споменават се и други имена и, несъмнено, други предписания. Например, някои източници загатват, че в сладкиша се поставят спанак и сирене – с една и съща технология на произвеждане. Вероятно има усет на друго ядене, само че все пак…

Има доста митове за измислянето на „ наполеонките “, несъмнено, в това число и такива, свързани с Бонапарт. Една от тях споделя, че по някакъв метод Жозефина, брачната половинка на императора, „ хванала “ брачна половинка си, до момента в който той говорел нещо в ухото на една от придворните дами.

В отговор на обвиняванията Наполеон незабавно измислил вик със съставките и декларирал, че просто казвал на момичето рецепта за сладкиш, за която неотдавна научил. Жозефин решила да ревизира и изпратила готвача да направи тортата по рецептата на Бонапарт – получила се „ наполеонка “.

Самата торта, възприемана като френски деликатес, била изпичана под формата на трикотажна шапка, която или символизирала атрибута на самия Наполеон, или просто част от военна екипировка.

Големият брой пластове могат да символизират огромната войска на Наполеон, а поръсването може да символизира снега, който е „ покрил “ тази войска в Русия. Твърди се, че това изяснява обстоятелството, че скоро всички не запомнили за първичното значение на името на сладкиша и почнали да го свързват извънредно с Бонапарт.

Въпреки че, както знаете, самото име Наполеон е италианско – и то идва от името на град Неапол. Така че можем да кажем, че бъдещият император и фамозната торта са кръстени по един и същи метод.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР