Свалянето щатския разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk е последвано от

...
Свалянето щатския разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk е последвано от
Коментари Харесай

Дигиталните барабани на войната

Свалянето щатския разследващ дрон RQ-4 Global Hawk е последвано от масирана американска киберофанзива против осведомителната инфраструктура на Иран.

Хакерските групи, гравитиращи към Иранската революционна армия, провеждат все по-сложни хакерски атаки през последните години. Макар ескалиращото напрежение сред Съединени американски щати и Иран към момента публично да не е взело човешки жертви, двете враждуващи страни интензивно и тихо си разменят удари " под пояса ". По информация на The Washington Post, The New York Times и Associated Press, основана на разнообразни самостоятелни източници, американският президент Доналд Тръмп е наредил осъществяване на хакерска атака по иранската осведомителна инфраструктура в същия ден, когато е отменил въздушните удари в отговор на свалянето на щатския разследващ дрон RQ-4 Global Hawk. Миналият петък противовъздушната защита на Иран удари с ракета безпилотния уред, като и досега Вашингтон и Техеран развълнувано спорят дали това се случило в интернационалното или в иранското въздушно пространство.

Според Washington Post хакерската интервенция е подготвяна от няколко седмици от киберкомандването на Съединени американски щати като възможен отговор на двете офанзиви против петролни танкери, за които Вашингтон държи виновен Иран. Веднага след свалянето на безпилотния разследващ аероплан Пентагонът е задвижил въпросния проект за деяние, като задачата е била отговорът да е оптимално " симетричен ". Изданието твърди, че интервенцията е " осакатила системата за командване и надзор на иранската войска ", без да докара до човешки жертви.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък he New York Times от своя страна оповестява, че ударът на американските военни хакери е поразил системата за командване на иранските ракетни сили. Още в понеделник иранският министър на информацията и информационните технологии Мохамед Джавад Азари Джахроми предстоящо отхвърли успеваемостта на американската цифрова атака. " Положиха много старания, само че не съумяха да проведат сполучлива офанзива ", разяснява той, представен от организация Reuters.

За момента от Пентагона не дават публична информация за естеството на хакерските атаки против Иран и тяхната успеваемост. За сметка на това обаче Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати разгласи " повишение на вредителската киберактивност, ориентирана към американски компании и държавни организации от страна иранския режим и гравитиращи неправителствени структури ". Подобни предизвестия насочиха и няколко частни компании за киберсигурност.

Любопитно е също по този начин, че предишния четвъртък Yahoo News заяви за началото на американската хакерска атака съвсем по едно и също време със свалянето на Global Hawk. Според медията обаче нейна цел е била не държавната инфраструктура на Техеран, а хакерска група, гравитираща към Иранската революционна армия. Неназовани източници на Yahoo News настояват, че въпросната организация се занимава с цифров шпионаж, като събира информация за цивилните и военните плавателни съдове, които прекосяват Ормузкия пролив. Специална цел на иранските хакерски офанзиви също по този начин са били моряците и офицерите от Пети американски флот, основан в региона на Персийския залив, твърди Джон Хълткуист, шеф във компанията за киберсигурност FireEye.

" След събитията към Stuxnet Иран в действителност разви своите качества ", разяснява Гари Браун, някогашен юридически консултант в киберкомандването на Съединени американски щати и професор по киберзаконодателство в Националния университет по защита. Stuxnet е името на един от най-комплексните принадлежности за хакерска атака, създаден по неофициална информация от Израел и Съединени американски щати и употребен през 2010 година за разваляне на иранските центрофуги за обогатяване на уран. Смята се, че сега качествата на Техеран за кибероперации към този момент се простират оттатък събирането на информация през обществените мрежи и " продупчване " на персонални сметки. Киберспециалистите на Иранската революционна армия към този момент са се научили да наблюдават данните за морския трафик, като хакват уеб сайтове за следене на кораби, да " пробиват " компютърните системи на плавателни съдове и даже на дронове, поемайки контрола на техните GPS устройства, настояват източниците на Yahoo News.

" Иранците ще се целят в слабините ни. В предишното това бяха финансите. Сега ползата им е ориентиран към всичко – от енергетика до превоз ", обобщава обстановката към набиращата скорост киберофанзива Джон Хълткуист от FireEye.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР