Св. евангелист Лука разказва, че Господ Иисус Христос, освен дванадесетте

...
Св. евангелист Лука разказва, че Господ Иисус Христос, освен дванадесетте
Коментари Харесай

Събор на 70-те св. Апостоли

Св. евангелист Лука споделя, че Господ Иисус Христос, с изключение на дванадесетте Си възпитаници, които вървели след Него, избрал още седемдесет други, които разпратил по градове и села да проповядват словото Му. Той им дал мощ да правят чудеса като доказателство на проповядваната истина и поръчал да не се грижат за житейските си потребности, тъй като Бог няма да ги остави, а всичкото си внимание да съсредоточат в това - да приканват индивидите към безконечен живот. Когато тези седемдесет апостоли се върнали след първата обиколка на своето проповедничество, с наслада те споделили на своя Учител: "Господи, в Твое име и бесовете ни се покоряват! " Иисус им дал отговор: "Не на това се радвайте, а радвайте се, че имената ви са написани на небесата! " (Лук. 10:17-20).

Подир възнесението на Господа светите апостоли били укрепени с благодатта на Св. Дух в деня Петдесетница и тръгнали старателно да продължат делото, което Христос им завещал. Те обиколили градове и села на обширната Римска империя, като проповядвали на всички места Словото Божие и кръщавали повярвалите. И несъмнено, трябвало да претърпят доста беди и гонения: евреи и езичници се въоръжили срещу тях, затваряли ги в тъмници, предавали ги на мъчения и мъченическа гибел, само че те всичко понасяли с самообладание и неотстъпчивост.

Св. деятел Павел написа от името на всички: "Ние гладуваме и жадуваме, вървим голи и ни бият по лице, и се скитаме, и се трудим, работейки с ръцете си. Злословени - благославяме, гонение - поносим, хулени - молим се " (1Кор. 4:11-13).

Ето подобен бил животът на светите апостоли, само че осенени от Божията берекет, силата Господня очевидно им пособия в техните каузи. Изгонени от една страна, те отивали в друга, по който метод самото гонение способствувало да се популяризира Словото Божие. Така християнството бързо се популяризирало и закрепвало. И проповедта на апостолите се състояла по израза на ап. Павел "не в безапелационни думи на човешка мъдрост, а в демонстрация на дух и мощ " (1Кор. 2:4). Те поучавали освен с думи, само че и с образеца на своя благодетелен живот, на своята благост и самообладание и изключително на своята обич към Бога и индивидите. Болшинството от светите апостоли умрели от мъченическа гибел, само че направили безсмъртното дело на Христовата проповед.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР