Св. Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат

...
Св. Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат
Коментари Харесай

Св. ап. Аристовул. Св. мчци Савин и Папа

Св. Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на св. деятел Варнава, и двамата от цифрата на седемдесетте възпитаници Христови. Бил сателит в пътешествията на великия деятел Павел и асистент в неговите проповеднически писания. От него бил ръкоположен за свещеник на Британия (Англия), където претърпял доста премеждия, само че с плодородното си слово и светия си живот съумял да сложи основи на християнството в тази страна. Той устроил добре Църквата, сложил свещеници и дякони и там починал в дълбока напреднала възраст.

В памет на свети деятел Аристовул

Свети Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на свети деятел Варнава, и двамата от цифрата на 70-те апостоли.

След Възнесението на Господа, той пътувал и проповядвал дружно с деятел Павел, учителя на вселената. Апостол Павел загатва за него в Посланието си до римляните, където споделя: " Поздравете правилните от вкъщи Аристовулов " (Римл. 16:10), т.е. от вкъщи или рода на Аристовул, защото някои от родствениците на Аристовул и Варнава тогава живеели в Рим. Когато Павел писал Посланието до римляните, Аристовул бил дружно с него и по тази причина Павел написал приветствието към родствениците на Аристовул от името на двамата.

Свети Павел сложил доста епископи, като ги изпращал да проповядват словото на истината по всички градове и страни. Той ръкоположил за свещеник и Аристовул и го изпратил да проповядва в Британия, при хора невярващи и жестоки.

Тук Аристовул доста се потрудил за Христовото благовестие и доста потърпевш от тези жестоки хора: един път го били безмилостно, различен път го влачели по улиците, като се поругавали над него. С една дума, той претърпял от тези хора доста премеждия и мъчения, до момента в който ги просвети в Христовата берекет и ги научи на вярата в Христа. След това светият деятел ги кръстил, устроил добре тяхната черква, ръкоположил презвитери и дякони и там починал.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР