Суверенният военен орден на Малта, известен още като Малтийските рицари, не

...
Суверенният военен орден на Малта, известен още като Малтийските рицари, не
Коментари Харесай

Тези хора притежават най-редкия паспорт в света

С уверенният боен медал на Малта, прочут още като Малтийските рицари, не е просто набожен католически медал с близо 1000-годишна история. Той не е и просто организация за филантропична помощ с многомилионен бюджет, чиято активност включва бежански лагери и стратегии за подкрепяне при бедствия в към 120 страни по света.

Това е и суверенна страна със статут на наблюдаващ в Организация на обединените нации и лична Конституция, само че, извънредно, без никаква земя. Издава регистрационни номера на коли, без да има пътища, по които да се движат, и има лични марки, валута и паспорти.

Рицарите пораждат като рицарски медал в Йерусалим към 1099 година, а през 1530 година испанският крал им подарява Малтийския архипелаг. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да изоставен Малта по време на френското настъпление през 1798 година, а в наши дни седалището на ордена е в Рим . Даниел де Петри Тестаферата, основаният в Малта президент на ордена, споделя пред CNN, че единствено към 100 от 13 500-те рицари, дами и капелани, които в този момент са разпръснати по целия свят, живеят на Малтийския архипелаг .

Изключителен документ

Първите паспорти са издадени от Малтийския медал през 1300 година, когато негови дипломати пътуват до други страни с документи, удостоверяващи ролята им на посланици.  След Втората международна война потреблението на дипломатическия паспорт придобива характерностите на паспортите, употребявани в други страни.  Днес в послание са единствено към 500 дипломатически паспорта, което го прави най-редкия паспорт в света.
Пурпурният паспорт на ордена (може би в символ на респект към кръвта на Христос) е непокътнат за членовете на Суверенния съвет и ръководителите на дипломатически задачи и техните фамилии. Той е декориран със златни букви, на които е изписано името на организацията на френски език: " Ordre Souverain Militaire de Malte ", и с герб.  
" Орденът издава паспорти на членовете на своето държавно управление за периода на мандата им ", споделя де Петри Тестаферата. Паспортите на великите магистри са годни за най-дълъг интервал, защото те се избират за 10 години, могат да служат два мандата и би трябвало да се пенсионират на 85 години. Другите паспорти са годни за четири години и се употребяват единствено за дипломатически задачи. Паспортите имат 44 страници с воден знак с малтийския кръст без други изображения или цитати.

The Passport of the Sovereign Military Order of Malta. Today, there are only around 500 of the Order's diplomatic passports in circulation – making it the rarest passport in the world.
— Holy Roman Empire Association - HREA (@HREAssociation)
Еудженио Аджролди ди Роббиате, някогашен шеф по връзките на ордена, споделя пред CNN, че може да бъде занимателно да се види реакцията на митническите чиновници, когато видят паспорта .

" Те евентуално в никакъв случай преди не са виждали подобен. Веднъж, когато дойдох на летището в Банкок, навалица от оператори на паспортния надзор искаше да види редкия ми паспорт и да си направи селфи с него " , споделя Аджролди ди Роббиате.

Според Де Петри Тестаферата две трети от членовете на Шенген признават дипломатическия паспорт, а орденът работи в тясно съдействие с доста страни без публични дипломатически връзки като Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

" Осигуряваме бързи медицински и филантропични доставки на жертви на спорове или естествени бедствия. Управляваме лечебни заведения, коли за спешна помощ, медицински центрове, домове за възрастни хора и инвалиди, кухни за небогати и пунктове за първа помощ ", изяснява де Петри Тестаферата.

The Sovereign Military Order of Malta – also known as the Knights of Malta – is also a sovereign nation, with UN observer status and its own constitution, but, unusually, without any land.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР